Számtalan oka lehet annak, hogy gyorsan szeretnénk lealudni úgy, hogy tartós és pihentető legyen az álmunk, de nem midig jön ez össze. Rengeteg tippet lehet összegyűjteni, kiválogattuk azt a tízet, amely a leginkább a segítségünkre lehet.

Tulajdonképpen már ébredés után gondolnunk kell rá, hogy mikor és hogyan fekszünk le. Ezzel mintegy programozzuk az agyunkat és a testünket, arra, hogy megfelelő időben kezdjen ellazulni. Ehhez az is kell, hogy ne veszítsük szem elől végső és legfőbb célunk, ezért napközben ne emeljünk be a programunkba hirtelen kávézást koraeste vagy sportolást az esti órákban.

Adjuk meg a módját!

Amennyiben sikerül kialakítani egy rítusszerű folyamatot testünk hozzászokik a rendszerességhez és tudni fogja, mikor kezdjen „elcsendesedni”. Elkezdhetjük előkészíteni a másnapot például úgy, hogy reggelit vagy ebédet csomagolunk magunknak, majd folytatjuk az esti tisztálkodással.

Dohány, alkohol és edzés szigorú időbeosztás szerint!

Mivel a nikotintól felgyorsul a szívverés és az agy ébrenléti üzemmódba kapcsol, este már ne dohányozzunk, hasonlóképpen az edzések is inkább reggeli teendőnek valók, mert ezek is felgyorsítják a szívritmust, megnövelik a pulzusszámot, tehát kitolják a test ellazulásának idejét. Az alkohollal azért kell vigyázni, mert becsapja a testet, ellazítja ugyan és így könnyebben elalszunk, de légzési szüneteket okoz, melyek hatására pedig felébredhetünk az éjszaka közepén, ilyenkor gyakran vagyunk szomjasak. Ha pedig iszunk egy kis vizet, ezzel a cselekvéssel fel is ébreszthetjük magunkat, és már nem tudunk visszaaludni.

Egy banán és egy bögre tej jó párosítás

Alkohol helyett próbálkozzunk inkább alkoholmentes „szerekkel“. Nem kell mindjárt a banánturmixra gondolni, de az sem rossz. Jó tudni azonban, hogy a banánban melatonin alváshormon és tripofán aminosav található: mindkettőnek jelentős szerepe van az elalvásban.

Az óra nem jó haver

Legalábbis ebben az esetben, mert stresszforrás. Ha minden pillanatban az nézzük, hogy még mennyit tudunk aludni az biztos, hogy nem lesz megnyugtató! Állítsuk be az ébresztőt és felejtsük el! Sőt, van, aki azt tanácsolja, hogy tegyük távolabb az órát, így amikor megszólal, fel kell kelni, hogy lenyomjuk, ezért sokkal kisebb annak az esélye, hogy visszafekszünk és elalszunk.

A levendula segíthet

A növényt sokféleképpen használhatjuk fel: szárított formában betehetjük a párnába, olajként néhány cseppet hinthetünk a nyoszolyánkra vagy a fürdővízbe. Illata ellazít, regenerál, segíti az elalvást.

Csöndes félhomály a tuti

Testünk a sötétség hatására kezdi el termelni az elalváshoz szükséges melatonint, tehát éles fényforrásnak nincs mit keresni a hálószobában, azaz a telefonok, tévék, tabletek, számítógépek helye a nappaliban meg a dolgozószobában van. A kintről beszűrődő fény ellen használjuk a redőnyt vagy sötétítőt, esetleg szemmaszkot. A szomszéd, a gyerekek, a házastárs különböző tevékenységének hangjai ugyancsak lassíthatják az elalvást vagy meg is hiúsíthatják: amennyiben nem elég az ajtót becsukni, szerezzünk be füldugót.

Kapcsoljunk ki és írjuk le, ha zavar valami

Az okostelefonok korában sokan ránéznek még az e-mailjeikre vagy futnak egy kört a Facebookon, a készülékekből származó mesterséges fény pedig megzavarhatja a testünk belső óráját. Ágyba bújás után gyakran rágódunk még olyan kérdéseken, amelyeket nem tudtunk kellőképpen rendezni. A folyamatosan kavargó gondolataink nem hagynak aludni. Van, akinek bejön, ha ilyenkor néhány új ötlete leír, ezzel le tudja tenni a terhet és könnyebben elalszik.

Mégis mit vihetünk az ágyba?

Semmit. Az ágy csak kétféle tevékenységre jó: alvásra és szexre. Ha figyelünk arra, hogy ezt betartsuk, nem fog az ágy láttán eszünkbe jutni a munka, emiatt hamarabb vált majd át a testünk alvás-üzemmódba. Nagy segítség, ha mindig megvetjük az ágyat, tiszta, rendezett és friss, így szívesebben bújunk bele.

Meztelen alvás és hűtés

Tévedés, ha azt hisszük, hogy melegben, tehát jól felöltözve jobban alszunk. Az alvás előtt testünk egy kicsit lehűl, hogy felkészítse az agyat az alvásra, ilyenkor termelődik az alváshoz szükséges melatonin. A hűvös, de nem hideg szobában ez könnyebben megy. A meztelen alvás is segít, hiszen a bőrünk a hűvös ágyneművel érintkezve hamarabb lehűti a testet. Nem kell megfázástól tartani, mert betakarózva a hűtés után fűteni kezd a szervezetünk.

Végezzünk légzőgyakorlatokat

A jó légzés fontos a sportban és koncentráláskor is, sőt szüléskor is arra bíztatják a hölgyeket, hogy lélegezzenek, nem csoda, hogy a relaxáláshoz és az alváshoz is van már speciális légzéstechnika. Eezt egyszerűen csak 4-7-8-nak nevezik a hozzáértők. A légzés maga egyszerű: 4 másodpercen keresztül lélegezzünk befelé, de csak az orrunkon, majd 7 másodpercig tartsuk bent a levegőt, végül 8 másodpercen keresztül hangosan lélegezzünk kifelé.

Plusz egy: aludjunk a megfelelő matracon!

„És ez nem vicc, haver!” – mert a jó matrac az eddig felsorolt összes okosságnál többet ér, de legalább annyit. A matrac lehet kemény, félkemény vagy puha, rugós vagy nem, bio vagy hideghabos stb. A lényeg, hogy testsúlyunknak megfelelően válasszuk ki, ugyanis az a nekünk egészséges, amelyikbe nem süppedünk bele teljesen, de átveszi a testünk formáját és jól alá is támasztja. Mindezek mellett könnyen tisztítható, valamint remekül szellőzik, így nehezebben telepszenek meg benne atkák meg egyéb hívatlan vendégek.