Akinek nincs, el sem tudja képzelni, milyen kellemetlenségekkel jár allergiával élni. Bármelyik fajtája megterheli a szervezetet, akár állandó, akár szezonális problémáról beszélünk. Ahány allergia, annyiféle nyűg és még éjszaka sem vagyunk biztonságban.

Allergiás tünetek ellen használhatunk orrsprayt, köhögés ellni szirupot, de bevethetjük a megelőzés taktikáját, például a megfelelő időben szellőztetünk, gyakran cseréljük az ágyneműt, a hatalmas padlószőnyeget pedig kidobjuk vagy kisebbre cseréljük.

Allergiás tünetekkel pihenni?

Viszkető szem, bedugult orr, nehézlégzés – csak néhány alaptünet az allergiás megbetegedések repertoárjából. Ilyen feltételek mellett szinte kizárt, hogy végigaludjunk egy éjszakát, ha pedig a teljes szezont alvási restanciákkal kell átvészelni, a végére alaposan kimerülhetünk. Használjunk orrsparyt, köhögés ellen szirupot és felpolcolt fejjel próbáljunk álomba merülni. Sajnos, csak akkor tudunk majd nyugodtan aludni, ha megszabadulunk az allergia kellemetlen tüneteitől.

Rendszeres ágyneműcsere és állatok kizárva

A por és a pollen is leginkább a textíliákban képes megülni, de az állatszőr is könnyen beletapad a takarókba, ágyneműkbe. Emiatt aztán allergiások számára a gyakori ágyneműcsere több mint javasolt. Állatszőr-allergiában szenvedők természetesen óvakodjanak attól, hogy a kedvencek a hálószobába is bejussanak. Az ágynemű és a matracvédő tisztításához mindenképpen érdemes hipoallergén mosószert használni és rendszeres fertőtlenítéssel biztosítani a szoba levegőjének minőségét is.

Felejtsük el a padlószőnyeget!

A legnagyobb pormágnes a szőnyeg, leginkább a nehezebben tisztítható padlószőnyeg. Lehetőleg mellőzzük, de ha nem sikerül szőnyegmentessé tenni a hálószobát, válasszunk kisebb, könnyen tisztítható darabokat. Érthető, ha szükségünk van ágyelőre, amire kiléphetünk, ez esetben inkább természetes anyagból szőtt szőnyeget vásároljunk és poroljuk, mossuk rendszeresen.

A pollen és a por meggyül a hajunkban és a ruhánkban, ezért zuhanyozzunk amilyen gyakran csak tudunk, de este és reggel mindenképpen

Hajnali és késő esti szellőztetés javasolt

A szoba levegőjének minősége attól függ, milyen a levegő por-koncentrációja, mennyi a poratka, az állatszőr és az egyéb szennyeződés. Levegő-tisztító berendezése nem mindenkinek van, de mindenki megtanulhatja a hatékony szellőztetés alapjait: reggel korán és késő este nyissunk ablakot, kánikulában pedig sötétítsük is a szobát napközben. Erre azért is szükség van, mert a nagyobb melegben a kórokozók is jobban szaporodnak.

Zuhanyozással nyissuk és zárjuk a napot!

Ne csak a testünket dörzsöljük át alaposan, de mossunk hajat is, különösen az esti zuhanyozásnál. Így a napi por és pollen nem fog rákerülni a párnára és éjszaka nem fogjuk belélegezni. A tisztálkodáshoz ugyanúgy vegyszermentes tisztálkodó szereket használjunk, mint ahogy a környezetünket is hipoallergén tisztítószerekkel célszerű felfrissíteni.