Magyarországon, csecsemőkortól kezdve, valóságos ágy- evolúció megy végbe. Gondolok itt arra, hogy a babaágy, kiságy az első állomás, egy babamatraccal. A következő pedig vagy a 70-80×160-as átmeneti ágy, vagy a 80×200-as normál egyszemélyes ágy. Ez a tengerentúlon teljesen máshogy van. Sok családban – persze nem mindegyikben -a kiságy után a gyerekek rögtön kapnak egy Queen Size franciaágyat, ez a méret picivel kisebb a 180×200 cm-es matractól.

Ha nem is mindannyian ezt a méretet választják, de egy Amerikában dolgozó bébiszitter ismerősöm is erről számolt be. Abban a családban is a 3 gyerek, külön szobában, franciaágyban alszik. Meglátása szerint a legtöbb családnál így volt eddig, ahol az évek alatt dolgozott.

Ezt a választást többféleképpen lehet indokolni:

  1. Szülő-gyerek ágy avagy együtt alvás: Vannak szülők, akik úgy döntenek, hogy együtt alszanak a babájukkal ilyenkor kényelmes megoldás a nagyobb ágy. Ennek következménye lehet a szorosabb kapcsolat, ezenfelül megkönnyíti az éjszakai etetéseket. Fontos megjegyezni, hogy az együttalvás biztonságosságát illetően eltérők a vélemények, és sok szakértő azt javasolja, hogy a baba külön ágyban aludjon a biztonság érdekében.
  2. Hosszú távú tervezés: Néhány szülő nagyobb ágyat vásárol a csemetének azért, hogy ne kelljen később új ágyat venni, amikor a gyermek kinövi a kiságyat. Ez gazdaságos megoldás lehet, és a szülők remélhetik, hogy így hosszabb ideig használható lesz az ágy.
  3. A gyerekszoba vendégszobaként is használható: Külföldön sokszor a csemeték szobája a vendégszoba is egyben. Ilyenkor a kicsi kiköltözik a szülőkhöz, vagy a kanapéra. Ez nyilván nagyobb korban megoldás csak. Egy franciaágyban könnyebben elfér a nagymama és nagypapa, vagy ha a legjobb barát, barátnő alszik náluk, akkor ez így optimális.
  4. Kényelem és személyes preferencia: Amikor még kicsi a kisember, gyakran kell mellé feküdni altatáskor, vagy betegség esetén. Ilyenkor a szülőnek is könnyebb, hogy nem széken ül, vagy a földön.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia  irányelvei azt javasolják, hogy a csecsemők az életük első évében a szüleik szobájában, de külön ágyban aludjanak a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatának csökkentése érdekében.