Április 30-án, mintegy 2 és fél hónapos adatgyűjtési időszak után véget Nagy magyar alvásfelmérésünk. Elégedettek vagyunk, hiszen közel 7500-an segítettétek kutatásunkat, összességében pedig több mint 6000 válasz (egészen pontosan 6057 teljes kitöltés) alapján tudjuk Nektek prezentálni az eredményeket, amit ezúton is köszönünk!

A rengeteg adatból kinyert statisztikákat nehéz lenne egyetlen írásban, ráadásul emészthető módon átadni, ezért háromrészes cikksorozatban avatunk be Titeket a részletekbe:

  • az első rész az alapstatisztikákat tartalmazza,
  • a második részben az alvási környezetet elemezzük,
  • a harmadik részben pedig a mélyebb összefüggéseket vizsgáljuk.

Csapjunk is bele az első felvonásba!

Esti rutinok

A legtöbben (a kitöltők 63%-a) normál időben, 9 és 11 óra között fekszenek le aludni, és a lefekvés előtti egy órában, illetve közvetlenül az alvás előtt is a TV előtt és/vagy okoseszközökkel a kézben töltik az idejüket. Sőt, a válaszadók 13%-a ezeknek az eszközöknek a működése közben alszik!

Arról, hogy miért rossz pl. mobillal az ágyban aludni, korábban már írtunk egy cikket, de nem árt egy rövid összefoglaló. Ezek az eszközök (Tv, számítógép, tablet, okostelefon) olyan rövid hullámhosszú, ún. kékfényt bocsátanak ki, amely aktiválja a „belső óránkat”, ezáltal csökkenti az álmosságért felelős melatonin hormon termelődését. Ezek után nem annyira meglepő, hogy a válaszadók egy-harmadának (33%) több mint fél órába telik az elalvás, és az éjszaka sem túl pihentető. De ne szaladjunk ennyire előre, ez a cikksorozat utolsó részének tárgya.

A legnépszerűbb alvópóz korábbi kutatásokkal összhangban egyértelműen az oldalt fekvő (49%), ami megfelelő matraccal az egyik legegészségesebb alvópóznak számít. A gerincoszlop oldalt fekvéskor hatékonyan nyúlik meg, a csigolyák eltávolodnak egymástól, a porcok tápanyagfelvétele pedig optimális lesz, vagyis a (háton fekvés mellett) ebben a pózban képes szervezetünk a legjobban regenerálódni. Ha érdekel, van egy részletes írásunk az alvópózok egészségügyi hatásairól.

alvópózok

Csak álom a 7-8 óra

Sokaknak nem csak az elalvás okoz nehézséget, de maga az alvás sem kielégítő: kitöltőink 30%-a kevesebb, mint 6 órát alszik éjszakánként, és minden második válaszadó elégedetlen az éjszakai alvásmennyiséggel. A rosszul alvók közül 54% mondja azt, hogy bizonyos okok miatt képtelen annyit aludni, amennyit szeretne, ráadásul sokan (29%) a munkával járó stresszt a nevezték meg ennek fő okaként!

Nem mindenki alszik, mint a bunda

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy hányan tudják végigaludni az éjszakát, de nem számítottunk ennyire alacsony arányra. A válaszok alapján ugyanis 100-ból mindössze 8 személy! Ráadásul a többiek közül 44-en rendszeresen felébrednek. Jó hír viszont, hogy azon kitöltők közül, akik éjszaka felébrednek, 64%-uk könnyen visszaalszik, és a legtöbbek mindössze egy mosdólátogatás erejéig vannak ébren.

Sokaknál viszont ennél árnyaltabb a probléma, ugyanis a válaszadók 16%-a olyan egészségügyi problémával küzd, ami befolyásolja az alvását. Ráadásul kitöltőink 37,6%-a valamilyen alvás közbeni rendellenességben, alvászavarban is szenved! Szerencsére a legtöbben „csak” horkolnak, ami inkább a hálótársaknak okoz kellemetlenséget, és az esetek nagy részében könnyen orvosolható.

És mit használnak azok, akik nem jó alvók? Kb. minden ötödik kitöltő (21%) használ valamilyen alvást segítő eszközt, a legtöbben a közvetlen alvási környezetükön javítanak speciális párna (437 fő), illetve matrac segítségével (283 fő), és sokan választanak természetes megoldást, pl. gyógynövényeket, teákat (415 fő) és illóolajokat (171 fő). Az „egyszerűbb” megoldások mellett viszont az alvást segítő eszközök használói közül 23% gyógyszert vesz be.

alvásminőséget javító eszköz

A reggelek is nehezen indulnak

A felmérésben egytől ötig terjedő skálán (teljesen fáradt – teljesen kipihent) kérdeztünk rá, hogy hogy érzik magukat az emberek reggelente. Sajnos többen vannak a fáradta(bba)n ébredők (33,3%), mint a kipihent(ebb)ek (25,6%), emiatt átlagosan csak közepesen kipihentek reggelente a válaszadók. Ami aggasztóbb, hogy 10-ből átlagosan 6-an egy héten legfeljebb három nap kezdik kipihenten a napot.

Ördögi kör

A Rand kutatóintézet 2017-ben végzett egy felmérést, melyben kimutatták, hogy az alváshiány negatívan befolyásolja a termelékenységet. Az Egyesült Államok például 1,2 millió munkanapot veszít évente az elégtelen alvás miatt, de az európaiak közül a britek és a németek is az élvonalban vannak a maguk 200-200 ezer munkanapjukkal. Azaz, éjszaka a munka miatt sokan stresszelnek, kevesebbet alszanak, és emiatt a nap is nehezen indul, napközben pedig az éjszakai alvásdeficit miatt nem tudnak maximálisan teljesíteni a munkahelyen, ami valószínűleg újabb stresszfaktor, ami miatt nehezebb az alvás…

Oké, de mit lehet tenni? Mi segíthet?

A helyes rutinok kialakítása, és elektronikus eszközök mellőzése lehet az első lépés, de szükség lehet némi extra segítségre is. Ahogy korábban kifejtettük, többen használnak speciális párnát és matracot a jobb alvás érdekében, mi pedig történetesen tudunk ebben segíteni! 😉

Nézz szét >>webshopunkban<<, vagy kérd szakértő kollégáink segítségét a hozzád legközelebb eső >>Matrackuckó alvásszaküzletben<<!

Következő cikkünk a témában: Így alszik a magyar – 2. rész (alvási környezet)