Mi is jelent a meditáció? Tulajdonképpen egy olyan lelkiállapot, melynek során direkt, tudatosan kiürítjük elménket, ellazítjuk a testünket, és a belső nyugalomra törekszünk, kiiktatva a körülöttünk lévő világot. Ha egyszóval kellene leírni, azt mondanánk ez a béke.

Így hat az alvásminőségünkre a meditáció

Nem kell megrémülni, a felnőtt lakosság nagy része küzd hasonló problémákkal, mint te. Elalvás előtt könnyen egy ördögi kelepcébe keveredhetünk. Ilyenkor stresszelünk azokon a dolgokon, amelyek napközben történtek velünk, vagy azon, hogy aludnunk kellene már, mert mindjárt  reggel van, indulni kell dolgozni, suliba. Bárhogy is van, a meditáció megoldást jelenthet neked is.

A testi lelki nyugalom

Ez az állapot lehetővé teszi számodra a belső harmónia elérését. Ha sikerült ellazulnod, könnyedséget fogsz érezni, még az izmaid is önkéntelenül elernyednek majd. Ez egy nagyon egészséges tudatállapot, amely számos testi folyamatunkat is elősegíti. Ha a meditációnkat az esti pihenésünk elé időzítjük, akkor már eleve úgy fogunk ágyikónkba bebújni, hogy kiürültek a gondolatok a fejünkből, és nem háborog a lelkünk.

Kísérlet is bizonyítja…

2015-ben a  JAMA Internal MedicineTrusted Source elvégzett egy kísérletet, amelyet tanulmányként publikált is. Ennek alanya 49 enyhébb alvászavarral, problémával küzdő ember volt. Meditációs ,,kúrának” köszönhetően pozitív változásokat tapasztaltak, csökkent az álmatlanságuk, és kevésbé voltak fáradékonyak nappal.

Egy olyan technika birtokába juthatsz, amely nem kerül egy forintodba se, és nem kell altatót  bevenned, speciális eszközt és előképzettséget sem igényel. Amire szükséged lesz hozzá : nyugalom, csend, és te magad. Szinte biztos, hogy elsőre nem fog sikerülni az elmélyedés – kikapcsolódás – egy könnyen, de ezért nem szabad ostoroznod magad.

Mint azt szokták mondani: valahonnan el kell indulni, minden kezdet nehézkes. Sajnos ez minden új ismeret elsajátításánál így van. A jó hír, hogy már az első alkalom után azonnal érezhető lesz a lelki béke. A meditációnak sok fajtája van, reggelig sorolhatnánk őket, de talán a két legegyszerűbb a vezetett, és a nem vezetett meditáció. A vezetett könnyebb, ha nulláról indulunk. Ilyenkor egy kellemes zenei aláfestéssel – nem mindig zenés – instrukciókat ad nekünk egy hang, amelyeket csak követnünk kell. A YouTubeon rengeteg opciót találhatunk, de mi most kiválasztottunk egy általunk jónak talált verziót.

Akkor célszerű a fekvő pozitúrát választani, ha elszeretnénk aludni majd, vagy egyszerűen azt érezzük kényelmesnek. Ha napközben kezdünk el meditálni, akkor természetesen ülve is csinálhatjuk. A cél az elménk kiürítése, bármelyik utat is választjuk meg ehhez. Érdemes a későbbiekben több fajtát is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább testhezállót. Bármennyit gyakorlunk is, a gondolati elkalandozás elő fog fordulni a későbbiekben is, de ez teljesen normális.

Mire van még kihatással a meditáció?

  • >Növeli  a melatonin azaz az alváshormon szintet
  • >Csökkenti a pulzusszámot
  • >Csökkentheti a vérnyomást   
  • >Aktivizálja az agyunk alvást vezértlő folyamatait, ezzel elősegítve a minőségi alvásunkat
  • >Türelmesebbek, kiegyensúlyozottabbak leszünk

Az egyik legfontosabb, hogy ne add fel, csináld! Arra figyelj oda, hogy az alvásminőség javítására csak a meditáció önmagában kevés. Fontos, hogy hálószobánk hőmérséklete egy picit hűvös legyen, és ne együnk vacsira zsíros, fűszeres, nehéz ételeket.

Forras: healthline.com