Hosszú évek alatt eljutottunk odáig, hogy nem öröklődnek tovább családon belül a kiselejtezett, lelakott ágybetétek. Bevett szokás volt, hogy amit a nagytestvér kifeküdt már, az a kicsinek még jó lesz, vagy vigyük ki a tanyára/nyaralóba. Pedig egy ilyen matrac senkinek nem fog pihentető alvást hozni, bárhol legyen is az. Nem hitték az emberek, hogy a hátfájás és a kialvatlanság nagy valószínűséggel a rossz matrac következménye, pedig de!

Szerencsére ezt a középkori nézetet napjainkra már magunk mögött tudhatjuk. A sok ismeretterjesztő anyag, riport és médiamegjelenés beérett. A matrac piac után érdeklődők alaposan beleássák magukat a témába, sokan már azt is tudják, hogy matracot csak kipróbálva érdemes vásárolni, szaküzletben.

Mégis vannak még olyan nézetek, amelyeket ezerszer hallottunk, így van berögződve a fejekben. Ilyenek például:

  • ,,kemény matracot kell venni, az kell a hátunknak! Igaz?” Ezen a ponton várják a megerősítést, itt szoktak az igazán jó értékesítők tájékoztatást adni arról, hogy van akire igaz ez az állítás, de koránt sem mindenkire. Sőt! Túlnyomó részt az emberek ha ráfekszenek egy kemény matracra, szinte azonnal fáj a derekuk, válluk, gerincük. Szinte csak a háton alvóknak lehet ideális. A többi pózban szükség lenne arra, hogy a csípő, a vállak valamennyire belesüllyedjenek a matracba, anélkül, hogy nyomási pontok képződnének. A vásárlóknak abban igaza van, hogy a jó matrac tartja a gerincet, de egyáltalán nem kell betonkeménynek lennie ehhez, mert az még károsodást is okozhat.

Egyszerű negatív vásárlói példa: bejött a Matrackuckó Alvásszaküzletbe egy úr, hogy karácsonyra kapott egy kemény matracot, amelyet az internetről rendeltek neki, nagyon drágán, tehát ez egy jó matrac.( Ez sem feltétlenül igaz.) Segítsünk neki, mert olyan fájdalmai vannak reggelente, hogy alig tud felkelni. Ajánlottuk neki, hogy vigye vissza a matracot, de mivel nem volt meg a számla és ajándékba kapta, nem ez lett a megoldás. Vettek egy fedőmatracot hozzá, amelyet kipróbált egy általunk forgalmazott betonkemény matracon, és kényelmesnek találta. A dolog szépséghibája, hogy annyit fizetett a prémium minőségű fedőmatracért, mintha vett volna egy jó  matracot.  

  • ,,A legolcsóbbat kérem!”- Persze az ár egy fontos tényező, ha szerencsés az illető, pont azt a matracot fogja kényelmesnek találni, ami a legolcsóbb. Ha nem így van, akkor érdemes gyűjteni még egy kicsit, vagy élni a részletfizetős lehetőségével, amennyiben van ilyen.

 

  • ,, Azt hallottam, hogy a kókusz matracot kell venni!”- Ismét egy olyan tézis, amely van akire igaz, van akire nem. Érdemes tesztelni ezt is. Ha neked az a kényelmes, válaszd a kókuszt! Ha nem, akkor ne. Azt azonban érdemes tudni ezekről a matracokról, hogy hajlamos a penészedésre, mert nem túl légáteresztő.

 

  • ,, Az ágyrács az mindegy!” – A matrac élettartama szempontjából kiemelkedő fontosságú a megfelelő alátámasztás, azaz az ágyrács! A legjobb szakértőink szerint a fix tömör fa alátámasztás. Ez legalább 10-11,5 cm széles, 1,5-2 cm vastag, és 7-10 cm helyekkel legyen rögzítve. Rugalmas ágyrácsra azoknak van szüksége, akiknek a matraca 16 cm-es vagy az alatti vékonyságú.

 

  • ,, Az én ágyamban nincs ágyrács, teljesen fedett bútorlap van ágyrács helyett!”- Ez a megoldás egy matracnak sem tesz jót.

 

  • ,, A memóriahab a legjobb!” – Van akinek igen, de van akinek nem. Időseknek és gyerekeknek, izzadósoknak, egyáltalán nem szoktuk javasolni. Az idősebb korosztály nehezebben kel fel róla, a süppedős érzés miatt. A gyerekek ha belenyomják az arcukat, meg is fulladhatnak, mert a memóriahab nem engedi át a levegőt.

 

  • ,, A rugós a legtartósabb!” – Ez sem teljesen igaz, nem mindegy ugyanis, hogy milyen rugós. A bonelrugós matracok például nagyon gyenge minőséget jelentenek. Egy zsákrugós(másnéven táskarugós) matrac pedig egy nagyon jó tartás ad. Ezekre a fekhelyekre igaz LEHET, hogy hosszabb az élettartamuk. Azért lehet, mert még mindig függ a rugó minőségétől, és a gazdája ápolásától.

Összegzésül

A matracvásárlási kultúra határozottan sokat fejlődött az elmúlt 20 évben. Az emberek szomjaznak az információra. Kutakodnak, kérdeznek, nyitottak. Egyre többen ápolják és gondozzák is a matracot. Sokan úgy érkeznek a szaküzletekbe, hogy már előtte mindent elolvastak az interneten. Nagyon helyes, hiszen így könnyebben tudunk nekik segíteni, célirányosabban érkeznek.