A Matracgyártás a környezeti hatása

A matracok kulcsfontosságúak az alvás minőségének javításában, az általános egészség fenntartásában. Napjainkra az emberek belátták, hogy ezen nem lehet (nem érdemes)spórolni. Talán az ismerteket is sokan elmélyítették már, így tudják azt is, hogy egy matrac nem örökéletű. Az emberi test változásainak szakaszában cserére szorulnak.

Ez azt eredményezi, hogy világszerte sok-sok matrac kerül (jobb esetben) a szeméttelepekre, rosszabb esetben egyenesen az utcára.  Napjainkra a kérdés áldatlan állapotokat eredményezett, mert a matracok kevés százaléka újrahasznosítható pusztán és óriási ennek az eljárás költsége.

A matracgyártás folyamatai és az általuk létrehozott termékek élettartama, mind fontos tényezők, amelyek növelik extrém módon a környezeti lábnyomot. Nézzük át, hogy pontosan miként hat a matracgyártás a környezetre.

Alapanyagok beszerzése

A matracok legnagyobb része poliuretánhab vagy memóriahab felhasználásával készül. Ezek sokszor olajszármazékokból származnak.  Az eljárás és folyamatai, mint például a kőolaj kitermelés és feldolgozása, erős szén-dioxid-kibocsátással járnak, ami növeli a globális felmelegedést.

Gyártási folyamatok

A matracok gyártásánál rengeteg vizet használnak el. A sok energiát igénylő gyártási folyamatok, mint a habgyártás és a matracok elkészítése, öntése, formázása további szén-dioxid-kibocsátást igényel. Emellett a vegyszerek használata is környezeti problémákat okozhat, ha nem megfelelően kezelik és távolítják el azokat.

Fenntarthatósági nehézségek

  1. Termékek csomagolása: A legtöbb matracot vákuum csomagolva tárolják, kivételt képeznek a rugósók. Vastag nylon fóliába csomagolva érkeznek a végleges gazdihoz a megvásárolt termékek. Ez a csomagolás hozzájárul a műanyag hulladék problémájához, főleg olyankor, ha nem megfelelően hasznosítják újra vagy kezelik.
  2. Élettartam és újrafeldolgozás: A matracok átlagos élettartama 7-10 év,  hogy időközönként cserélni muszáj őket. A matracok kidobása komoly problémákat ró a környezetre. Sok fekhely nem újrahasznosítható egyáltalán, így ez egy kardinális kérdést jelent. A lerakókban vagy égetőtelepeken végződő matracok károsíthatják a talajt és a levegőt.
  3. Fenntartható megoldások: A matracgyártási eljárások és alternatív anyagok innovációja kiemelt fontosságú. Például néhány gyár már kísérletezik olyan matracok készítésével, amelyeket natúr anyagokból:

-például gyapjúból,

-kenderből

-vagy kókuszrostból állítanak elő.

A teljes újrahasznosításon is dolgoznak!

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően, a Matrackuckónál már megjelent az eNdura habból készült matrac. Ez lényegében egy olyan prémium hideghab matrac, amely sokkal könnyebb, mint egy átlagos fekvőbetét, így az előállítás, szállítási költségein is sikerült lefaragni.

Új gyártási eljárással készül, karbonsemleges. Ez mindenképp egy óriási előrelépés a matrac gyártás történelmében.

Összességében

A matracgyártás komoly környezeti kihívásokkal néz szembe, azonban léteznek megoldások és alternatívák, amelyek segíthetnek csökkenteni a matracok környezeti lábnyomát. Fontos, hogy a fogyasztók és a gyártók egyaránt elkötelezzék magukat a fenntarthatóbb gyakorlatok mellett, hogy csökkentsék a matracok negatív hatásait a környezetre.