A misztikus fekhely, a vízágy

A vízágyat 1968-ban találta fel Charles Hall . Egyetemista korában alkotta meg az amerikai San Francisco State University. Egy innovatív matracot szeretett volna létrehozni, amely maximális kényelmet nyújt alvás közben. Kísérletei során különböző anyagokkal próbálkozott, míg végül a vízzel töltött matrac ötlete bizonyult a legjobbnak. Ez az új típusú ágy gyorsan népszerűvé vált a ’70-es években, és a mai napig ismert és használt.

Miért választják sokan a mai napig?

A vízágyakat eredetileg terápiás céllal alkották meg. Charles Hall, a vízágy feltalálója, egyetemi projektjének részeként dolgozott azon, hogy olyan matracot hozzon létre, amely maximális kényelmet és alátámasztást nyújt az alvás során. Az elsődleges cél az volt, hogy a test súlyát egyenletesen ossza el, ezáltal csökkentve a nyomáspontokat és az alvás közbeni kényelmetlenséget.

A vízágyak több szempontból is hasznosak lehetnek:

  1. Nyomáscsökkentés és kényelem: A víz egyenletesen osztja el a test súlyát, ami csökkenti a nyomáspontokat, így különösen hasznos lehet azok számára, akik hosszú ideig ágyhoz kötöttek vagy fekélyre hajlamosak.
  2. Ortopédiai előnyök: A megfelelő alátámasztást nyújtanak a gerincnek és az ízületeknek, ami segíthet enyhíteni a hátfájást és más ortopédiai problémákat.
  3. Hőmérséklet-szabályozás: Sokuk fűthető, így a felhasználók szabályozhatják a matrac hőmérsékletét, ami hozzájárulhat a kényelmesebb alváshoz, különösen hideg éghajlaton.
  4. Relaxáció és stresszcsökkentés: A vízágyak által nyújtott ringató hatás segíthet a relaxációban és a stressz csökkentésében, ami hozzájárulhat az alvás minőségének javításához.

Új generációs modellek

A 21. századra a gerincproblémák szinte népbetegséggé váltak. Sokan próbáltak már többféle matracot, de a vízágynál találták csak meg a tökéletes komfortot. Mostanában már olyan darabok vannak, amelyek fűthetők, hűthetők, állítható bennük a keménység. A vízágy rész, maga a matracmag, erre még jön egy memory réteg, illetve egy huzat, amelytől kívülről teljesen úgy néznek ki, mint egy normál matrac.

Még a keménységi fokot is be lehet állítani, a víz mennyiségével. Ezekkel a tulajdonságokkal olyan régi hibákat küszöböltek ki. Pont ezek miatt nem választották sokan, meg talán a hatalmas súly miatt. Egyes panelekben már egy 1000 literes akvárium elhelyezéséhez is engedélyt kell kérni egy statikustól.

A minimális hullámzás kifejezetten jó!

A vízzel való érintkezésnek spirituális jelentősége van. Akiknek stresszes munkája van, jót tehet, ha ezt a matracot választanak! A víz nyugtató hatással van az ember mentális szintjére. A hullámzásnak meg nyugtató hatása van.

Végezetül

Ha még nem próbáltál ki ilyen ágyat, mindenképp tedd majd meg. Lehet, hogy ez lesz álmaid fekhelye?