A nyári időszakban, szinte mindenki alszik valamennyit a szabadban. A strandon, egy pár órát, akár az árnyékban egy családi grillezés alkalmával, akár kempingezés közben, a sátorban.

Miért jó ez?

A friss levegőn való alvás sokkal mélyebb, pihentetőbb. Emellett rengeteg jótékony hatása van a gyógyulási folyamatokra és az immunrendszerre. Sajnos napjainkban nagyon sok alvászavar ahhoz köthető, hogy:

  • a levegő minősége nem megfelelő,
  • illetve hangszennyezettség van körülöttünk, szinte állandóan.

A Spanyol nátha tombolásának idején 1918-ban is rengeteg olyan kórház volt, ahol már nem győzték a betegeket, megteltek a kórtermek, ezért a friss levegőn is voltak betegágyak. Azon páciensek között sokkal gyakoribb és gyorsabb volt a felépülés.

Biztos, hogy te is próbáltad már

Ezért is népszerű sokaknál a kempingezés. Nappal a levegő és a napfény, éjszaka pedig a természet zajai ellazítják az alanyt. A sötétség segít, hogy visszaálljon a természetes cirkadián ritmus, megfelelő módon tud termelődni a melatonin, éjszakánként pedig a kissé hideg hőmérséklet a mélyebb alvást könnyíti meg. Ezek a tényezők összességében elősegítik azt, hogy akár kevesebb órányi alvással sokkal kipihentebb legyen az illető.

A tudomány folyamatosan kutatja a témát

2021-ben több tanulmány is született. Az egyik kísérlet alkalmával 400. 000 ember aludt a szabadban. Mindenki boldogabb lett, és kevésbé fáradt, a depressziós tünetek is enyhültek. Emellett MRI vizsgálatokat is készítettek, ezek pedig azt mutatták, hogy a szürkeállomány döntésekért felelős része aktívabb lett.

Egy átlagos ember életének 90%-át bent tölti a lakásban. Az bent töltött órák hatására megzavarodik a szervezet, a lámpák, a tévé hatására átverjük a testünket, később lesz álmos, később fog elaludni. A természetben töltött hétvége pedig visszaállítja a szervezeted a normális körülményekre.

A légszennyeződés, vagy dohos levegő nehezítik a normális légzés, ez pedig alvászavarokat eredményezhet. Ami külön érdekesség, hogy a természet hangjai alvás közben csökkentik a kortizol – vagyis a stresszhormon szintet. Ezért Amerikában sokan már a nagyvárosokból elutaznak egy közeli erdőbe, hogy pihenjenek egyet a délután folyamán.

Persze a természetben sem alkalmas minden felület az alvásra!

  • Válassz olyan helyet, amely lehetőleg sík. A legkisebb dombocska is bosszantó tud lenni éjszaka.
  • Ne víz mellé tedd az ideiglenes szállásodat, mert éjszaka túl hideg lesz, és a víz zaja lehet, hogy megzavarja az alvásodat.
  • Vigyél magaddal szúnyoghálót!
  • A hálózsák kevés lesz! Válaszd a felfújható matracot, vagy fedőmatracot, hogy a talaj ne legyen túl hideg!

Svédek, Norvégok télen is kint altatják a kisbabákat

Nem csak az erdőben lehet hasznos, a kint alvás. Norvég és Svéd szülők, gyakran hagyják kint a  fagyban a kisbabájukat a délutáni pihenés alkalmával. Pedig ott nem ilyen téli hőmérsékletek voltak, mint hazánkban. A szülők így próbálják erősíteni a pici immunrendszerét. Ennek nagyon hosszú hagyománya van Svédországban. Csak akkor nem viszik ki a babakocsiban a gyerekeket, ha a hőmérséklet -10°C körülire esik le. Egyébként a picik gyapjú ruhákban, takarókban vannak.

Gyakran az óvodákban az udvari folyosókon sorakoznak a gyerekágyak. Már három évesen kint alszanak. Van egy svéd mondás, amely szerint ,, nincs hideg időjárás, csak nem megfelelő ruha.”  Úgy gondolják, hogy 30 gyerek egy csoportban, egy zárt szobában nem jó az egészségnek. Lehet benne, valami, mert a magyar ovis csoportokban a gyerekek egyik betegségből a másikba esnek.

Nem mondom azt, hogy télen feküdj ki és aludj el, de tavasztól egészen nyár végéig teljesen alkalmas lehet az időpont. Aztán ki tudja? Lehet, hogy rákapsz, egy egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb ember lesz belőled.