Az álmatlanság, a gonosz szörny

Hátterében számos tényező állhat. Fontos, hogy mielőtt aromaterápiába kezdenél, derítsd ki, hogy nincs-e egészségügyi problémád. Például cukorbetegség, szívbetegség, stb. Amennyiben egészséges vagy, nem ettél be vacsira fűszeres ételekből, esetleg még sportolsz is, de ennek ellenére nem alszol jól, akkor segíthetünk! Szögezzük le, hogy időnként teljesen normális, hogy álmatlan éjszakáid vannak. Okozhatja a stressz. Igen, az a fránya stressz, van belőle bőven, de adunk egy eszközt a kezedbe, amellyel kezelheted a bajt.

Az aromaterápia

Ha meg kellene határoznunk egy fogalmat, akkor valahogy így nézne ki a definíció: gyógynövényi eredetű illóolaj terápia, amely alkalmas a közérzet és általános hangulat javítására, emellett nyugtatja a lelkünket.

aludj-jol-magyarorszar-illoolaj

Készíts magadnak wellness élményt, otthon!

Többféleképpen tudod az aromaterápiát alkalmazni:

  • Párologtathatod, akár elektromos akár gyertyás párologtatóban. Így megnyugszik majd a háborgó lelked, és lelassíthatod a gondolatokkal teli agyadat. Ha szeretnél, relaxálhatsz is közben.
  • inhalálhatsz is, ha légúti problémáid vannak.
  • bedörzsölheted a bőrödbe, borogathatod testrészeidet.
  • az egyik leghatásosabb módszer pedig az aromaterápiás fürdő.

Fontos: Alkalmazásuk előtt olvassuk el a tájékoztatókat az üvegeken, vagy kérjük ki az eladó véleményét.

Fürödj a gondtalanságban!

Készíts magadnak egy kellemes hőmérsékletű fürdővizet, csepegtess bele körülbelül 10-15 cseppet az általad választott illóolajból, és irány a kád! Kevergesd fel, és élvezd a lazulást. Az  olaj kellemes illata ellazítja testedet és lelkedet egyaránt. Magának a víznek is nyugtató hatása van. Csukd be a szemedet, és ürítsd ki a fejedet, űzd el a gondolatokat. Ne lepődj meg, hogy testedre rárakódik majd az olaj, ha kijössz. Egyszerűen töröld majd le magadról.

Az illóolajok

Már az ókori időkben is használták a gyógynövényekből készült olajokat különböző orvoslásokra, gyomorbántalmakra, illetve a test ellazítására. Ezen kis csodaolajok újra reneszánszukat élik, hiszen nem kerülnek sokba, és az emberek nagy százalékánál hatásosak is. Persze mindig van kivétel. Lássuk, mely olajok közül érdemes választanod, hogy könnyedén átsétálj Álomországba. Párologtatót elő!

  • Kamilla olaj: Ősidők óta használják a népgyógyászatban is. Idegnyugtató célokra a római kamilla a legalkalmasabb. Görcsoldó, és gyulladáscsökkentő hatásáról is beszámolnak, illetve az idegrendszerre is jótékonyan hat. Csillapítja a depressziót, és csökkenti a negatív érzéseket.

 

  • Rózsaolaj: Számos parfüm, és kozmetikum használja alapanyagként, és kellemes illata miatt. Rengeteg jótékony alkotóelemet tartalmaz, amelyeknek különböző hatása van, például: kiváló antidepresszáns, hidratáló, emellett nyugtató, és harmonizál is. Próbáld ki, legyen egy csepp tavasz az otthonodban, űzd el az álmatlanságot!
rozsailloolaj

Rózsaolaj

  • Fenyőtömjén: Szintén már az ősidőkben is használták orvoslási célokra. Próbálták kezelni vele a fizikai és mentális betegségeket egyaránt. Ha szeretnéd új szintekre emelni az alvásminőségedet, pár cseppet masszírozz a talpaidba, és irány az ágyikó!

 

  • Levendula olaj: A legnépszerűbb, legelterjedtebb gyógynövényfajta. Számos pozitív hatása van, például antibakteriális, gomba és vírusölő. Készíthetsz levendula olajból és vízből oldatot, majd permetezd körbe a szobában, hogy friss legyen a levegő, és kellemesen aludhass! Természetesen párologtathatod is, a szokott módon.

 

  • Mandarin illóolaj: Kedves, téli illata lehetővé teszi a gyors elalvást. Ez az olaj használható gyerekszobában is, csak tartsd be a csomagoláson javasolt mennyiséget.

Általánosan elmondható, hogy a virágos illatokat az elménk kellemes emlékekhez köti. Egyébként az aromaterápia alapja, hogy illatokon keresztül emlékek, érzetek jutnak eszünkbe. Hatásuk pedig a nyugalom, ellazulás ami a pihentető alvás egyik alapfeltétele. Törekedj arra, hogy egy olyan illatot válassz, amely számodra kedves. Érdemes többet is kipróbálni, hiszen nem vagyunk egyformák, lehet, hogy az egyik beválik, de az is lehet, hogy érdemes másikat választani.