A Matrackuckó Alvásszaküzlet-hálózattal az Aludj jól, Magyarország! program keretében két és fél hónapon át tartó, országos alvásfelmérést végeztünk. Nem fogok szépíteni: több mint 6000 válasz alapján a magyarok nem jó alvók… Sokan későn fekszenek le, keveset alszanak, azt is több részletben, emiatt pedig max. közepesen kipihenten indítják a hétköznapokat.

Rögtön az elején le is lövöm a „poént”: a munkahelyi stressz az egyik oka a magyarok kialvatlanságának!

Lefekvés előtti 30-60 perc

A válaszadók 5%-a még a lefekvés előtti 1 órában is dolgozik,

Mikor fekszel le

…részben emiatt minden 5. ember későn (11 után) fekszik le,

Hány órát alszol?

…30% pedig kevesebb mint 6 órát alszik.

Ez már önmagában is sokkoló lehet, de a matek még hátra van: a WHO ajánlása szerint napi 8 órát kellene aludni, ami évi 2920 óra, avagy kb. 122 nap ágyban töltött időt jelent. Két órával kevesebb alvás esetén ez mindössze 91 nap, azaz minimum egy teljes hónap alváskieséssel kell számolni a 6 óránál kevesebbet alvóknál. Ez a kiesés pedig nem csak egyéni szinten jelentkezik, de bizony a munkahelyen is lecsapódik!

Az elégtelen alvás munkáltatói költségekkel is jár!

Alvásfelmérésünkből az is kiderült, hogy bár 10 kitöltőből „csak” három alszik ténylegesen keveset, minden második ember kevésnek érzi az alvásmennyiségét, közülük pedig kb. 30% konkrétan a munkával, és azzal járó stresszel hozza összefüggésbe a kevés alvást.

Ez azért is érdekes, mert csak a munkahelyi stressz átlagosan 8 perccel rövidíti meg az éjszakákat!

Ehhez jönnek még további, munkával összefüggő tényezők is, például:

  • Az otthon-munkahely közötti ingázás: napi fél-egy óra ingázás 9,2 perc, míg 1 óránál is több ingázás 16,5 perc alváskiesést okoz!

ingázás

Forrás: rand.org, Why sleep matters

  • Mozgáshiány: főként az irodai munkát végzőkre jellemző, hogy napi több órát ülnek, ebből adódóan mozgásszegény életmódot folytatnak. Azok, akik csak 2 órát mozognak hetente, 2,6 perccel kevesebbet alszanak, mint akik 3 óra testmozgást végeznek. Az alvásfelmérés kitöltői ezen a téren kimondottan rosszul „teljesítenek”, ugyanis 100-ból mindössze 23-an sportolnak rendszeresen.

sport

És a következmények?

Az elégtelen alvás 2 mérhető negatív következménnyel jár vállalati szinten:

  1. kieső munkaerő
  2. teljesítménycsökkenés

Az alváshiány okozta alacsony teljesítmény, és a munkatársak kiesése miatt tulajdonképpen munkanapok vesznek el. Arról nem is beszélve, hogy az alváshiány kedélyromboló hatása miatt a kialvatlan dolgozók kevésbé kedvelik a munkájukat, nagyban romlik az önkontrolljuk és még ellenségesebbé válnak.

De mit tehet a munkáltató?

A munkavállalók kipihentsége a munkáltatók jól felfogott gazdasági érdeke, ezért érdemes befektetni a munkatársak „álmaiba”. Ebben szerencsére tudunk segíteni! 😉

Álom Gyár Program

Kattints ide, és tudj meg többet az Álom Gyár programról!