Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy a könnyebb elalváshoz és a tökéletes pihenéshez inkább csendre vagy inkább a kedvenc zenéinkre van szükségünk. Úgy tűnik, nagymértékben függ a lelkiállapotunktól és a személyiségünktől is, illetve alvási szokásainktól is, tehát a zene is és a csend is jótékony lehet.

A gyerek ringatójára nekünk is szükségünk van

A ringatózás és a dalolás segít az ellazulásban és nem csak a gyerekek élvezhetik jótékony hatását. Vannak olyan zeneszámok, amelyek kifejezetten hozzájárulnak az agy alfa-hullámainak működéséhez, hatásukra könnyebben el tudunk aludni. Aki tehát egy nagyon stresszes nap után úgy érzi, hogy a csendben csak felerősödnek a napi élmények hatásai, túlságosan is éber még a tudata és forgolódik az ágyban, annak érdemes kipróbálnia a nyugtató zenét. Mivel az elalvást nem lehet erőltetni, hiszen nem tudatos tevékenység, a zene ebben segíthet, erőfeszítés nélkül.

Éberebb alvóknak csendre van szükségük

Sokan vagyunk rosszalvók, akikre az éjszaka apró neszei is ébresztőóraként hatnak. Számunkra áldásos körülmény a tökéletes csend, feltéve, ha ezt meg tudjuk teremteni. Remélhetőleg nem utcafrontra néz a hálószoba ablaka és nincs otthon egy izgága háziállat sem, aki éjszaka is motoszkál, esetleg belopakodik a hálóba is. Segít a hangszigetelésben a sötétítés is, illetve az elektronikus készülékek – beleértve a telefont is – száműzése az alvótérből. A füldugó hasznosnak tűnhet, de nem ajánlott, mert használatával az éjszaka hosszú órái alatt a hallójáratok nem szellőznek, így akár fülgyulladást is kaphatunk.
15 perc alatt elaludni? Lehetséges egyáltalán?

A „recept” szerint egy egészséges felnőtt lámpaoltás után negyed órával már az alvás első fázisában kellene tudjon pihenni. Bárcsak mindannyian képesek lennénk erre! Annyi stresszt kell feldolgoznunk a nap folyamán, hogy ez szinte rekordnak tűnhet, persze vannak szerencsés kivételek, akiknek gyerekjáték az elalvás. A zenét éppen ezért szokták gondolatelterelőnek ajánlani: agyunk kellemes rezgéseket kap, kellemes hangulatú dallamokkal lassul le a feszített tempóból és kerülünk egyre lazább állapotba a megnyugtató zene által. Arra vigyázzunk, hogy halk zenét hallgassunk és lehetőleg ne fülhallgatóval.
Alvásproblémák esetén kifejezetten ajánlott a zene

Kutatások szerint a zene kifejezetten segít az alvásproblémákkal küzdőknek: a Semmelweis Egyetemen végzett vizsgálatban két csoportot teszteltek. Az egyik csoport fél órán keresztül hangoskönyvet hallgatott, a másik klasszikus zenét. A zenét hallgatók körében szignifikánsan rövidült az elalvási idő és javult az alvásminőség. Tehát, elsősorban instrumentális zenét érdemes altatóként használni, nem a szöveges zeneszámok és tartalmak fognak ellazítani. Mozart, Bach, Chopin jó választás lehet, de a jazz és blues rajongóira akár Chet Baker muzsikája is andalítóan hat.