Kell-e valóban forgatni/fordítgatni a matracot?

Nem született még meg a Földön az az anyag, amely folyamatos használat, terhelés ellett ne kopott volna, vagy veszített volna teljesítőképességéből. Vegyünk például egy autót, ha minden nap folyamatos használatban van, hamarabb tönkremegy, és a kopóalkatrészeket is gyakrabban kell benne majd cserélni. Nincs ez másképp egy matrac esetében sem. Folyamatosan terheljük, minden éjszaka jobb esetben napi 8-9 óra alvással. Tehát az ágybetéted is karbantartást igényel, és igen, fontos, hogy forgasd, fordítsd, de ezek mellett egyéb feladataid is vannak:

  • porszívózd ki a huzatot, és az ágy alatti területet a higiénia miatt.
  • szellőztesd meg időnként, hiszen egy éjszaka akár 0,5 liter izzadságot is veszíthetsz. Ezt a matrac magábaszívja. A napra, frisslevegőre kihelyezve, ez gyorsan el tud távozni belőle.
  • mosd ki a huzatot. Ha az atkasereget nem szívesen látod, akkor időnként fontos, hogy kimosd a huzatot.

Meddig használható a matrac?

Ameddig nem cseréled le. Viccet félre téve, egy matrac fajtától függően 6-7 évig adja neked a megfelelő komfortérzetet. Ez a szám, ez a hat-hét év is csak akkor reális, ha megfelelően tartottad karban a fekhelyedet. Ez ettől akár kevesebb is lehet, ha nem forgatod.

Minden matracot kell mozgatni?

A forgatás az, amikor fej-láb irányban, 180° fokban mozgatjuk a matracot. Tehát az a rész, ahol a fejünk volt,  most a lábrésznél lesz.

Fordítás: Amikor 360 ° fokban átfordítod a matracot. A fekvőfelület kerül a bordasorra.

Fontos odafigyelni arra, hogy nem minden matrac fordítható, viszont minden matracot kell forgatni fej-láb irányban. Arról, hogy a mi matracunk  melyik csoportba esik, valószínűleg kapunk tájékoztatást majd az eladótól a boltban, amikor vásároljuk a terméket. Ha egy olyan terméket fordítasz meg, amelyet nem lenne szabad, akkor kárt teszel a matracodban. Egy komfortréteggel ellátott matracnál az alsó rész nem ad kényelmes alátámasztást, és sérülhet a felső kényelmi réteg.

Sokan kérdezték tőlünk, hogy aki egyedülálló, vagy egyedül alszik a matracon, az is forgassa? Igen, hiszen a terhelés helyének változnia kell. Nekik elég lehet 3 havonta mozdítani.

Miért hasznos a forgatás vagy fordítás?

Ha mozgatjuk a matracot, akkor kisebb az esélye annak, hogy kigödrösödik, ,,teknővé” válik az a rész, ahol aludni szoktunk. Ha elmozdítjuk, máshová fog esni a terhelés. Pontosabban egyenletessé válik. Így tudod elkerülni az idő előtti  megereszkedést. A garanciális problémák előfeltétele is, hogy megfelelően ápold az ágybetétet. A szakemberek, akik kijönnek majd ellenőrizni az esetleges hiba bejelentése után a matracot, azonnal kiszúrják, ha nem forgattad. Fizikai jelei, nyomai vannak, amelyeket ők rögtön ki is szúrnak, hiszen hetente több 100 matracot néznek meg.

Mielőtt nekileselkednél…

Csinálj helyet a hálószobában! Az ágy kerül távolíts el mindent, tologasd el az éjjeliszekrényeket, hogy megkönnyítsd a saját helyzetedet, hiszen helyre lesz szükséged a matrac mozgatáshoz. Ha teheted, mindig kérj segítséget. Amikor kimozdítod a matracot, érdemes a porszívót elővenni. Az alját, és az ágy alatti részt felporszívózni.

Milyen gyakorisággal forgassam a matracot?

Manapság annyi anyag, és összetétel van, hogy nehéz erre teljesen egyértelmű választ adni. Érdemes megkérdezni az eladót, amikor vesszük a terméket. Általában a legtöbb helyen a 3 havonta történő forgatást javasolják. Mi a Matrackuckónál vásárlóinktól a havi 1 forgatást szoktuk kérni.

Ha a szokások rajba vagy, és minden este ugyanott alszol a matracodon, akkor ott éri az állandó terhelés. Ha nem tartod karban, akkor minőségi romlása mellett, megfájdulhat majd hátad, derekat. Ezeket szem előtt tartva azt javasoljuk, hogy ne spórold ki a forgatásokat. A matrac eredeti pozíciójának megtartása érdekében ez a legjobb amit tehetsz. Így sokáig boldogan pihenhetsz majd a felületén.