A jó alvás elengedhetetlen az elménk megfelelő, tökéletes, működéséhez. Ha keveset alszunk, memóriazavaraink és koncentrációs gondjaink lépnek majd fel. Ellenben ha jól alszunk, és rendben van az agyunk, akkor tud kiteljesedni, és szárnyalni a kreativitásunk, a papírforma szerint.

Egyes kutatási elméletek szerint, a kreatív embereknek gyakrabban vannak alvászavaraik, amelyek a következő napon hátráltatják őket a napi tevékenységükben. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen a kreativitás éberré teszi az agyat, ez zavart okoz az alvásban. Persze mindig vannak kivételek…

A kreatív álmatlanság

Voltak a történelem során olyan művészek, alkotók, akik úgy vélték, hogy az alvás a kreativitás egyfajta gátja, hátráltatója. Ennek okán tudatosan megtörték a megszokott alvásrutint, és furcsa időbeosztás szerint, sokkal kevesebbet aludtak. A világszerte ismert alkotások, és a zsenialitásuk alátámasztaná ezt az állítást, de a tanulmányok szerint mégsem ennek tulajdonítható a siker.

Salvador Dali

Mint alkotó, és mint művész is kilógott mindenféle sorból. Az alvási rutinját tekintve is elmondhatjuk ezt róla. Igazi lángelme volt, katalán szürrealista festőművész. Időpazarlásnak tekintette az alvást, ezért, 24 óránként 2 órát aludt, ami úgy nézett ki, hogy napközben szunyókált 4 óránként 20 percet.

Nikola Tesla

A világ egyik legelismertebb, leghíresebb feltalálója. Majdnem 150 találmány kapcsolódik a nevéhez. Fizikus, feltaláló, gépészmérnök. Az elektromosság, mágnesesség, és a gépészet területein ért el kiemelkedő eredményeket. Csak a leghíresebb találmányait felsorolva, neki köszönhetjük : A távirányítót, a rádiót, vízierőművet épített a Niagarához stb.  Tesla valóságos megszállottja volt a tudománynak. Kísérleteinek, és találmányainak szentelte az életét. Napi 2 órát aludt, és napközben egy 20 perces szunyókálást ejtett meg.

Wintson Churchill

A Britek népszerű miniszterelnöke kedvelte az éjszakai munkát, ezért éjszaka 5,5 órát aludt csak, majd napközben 1-1,5 óra szunyókálással egészítette ki. Úgy vélekedett, hogy ezzel nem megrövidül, hanem valójában megnövekszik az alkotási fázisa.

A sok furcsa alvási szokás alátámaszthatja az elméletet, mely szerint a kreatív embereknek pihenési nehézségeik akadtak, de a fent említett tudósok saját választásukból adódóan tértek el a megszokott alvási rutintól. Egy egészséges felnőtt szervezetnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége. A legfontosabb egy alkotó életében, hogy életben tartsa a kreativitást, a pihenéssel egészséges marad az agy. Az alkotási folyamatok sikerességéhez a REM fázis tesz hozzá leginkább. Ebben a szakaszban álmodunk, és itt történik a gyors szemmozgás is.

A Rem fázis

Az alvási fázisok 4 különböző részre oszthatók, de cikkünk szempontjából a REM szakasz a legfontosabb. Elalvás után 90 perccel jelentkezik. Jelentős szerepet tölt be a mentális, és tanulási folyamatokban. A lelki dolgok, problémák feldolgozása is ebben a szakaszban történik, és az emlékek megőrzésében is főszerepet játszik a REM. Agyunk így dolgozza fel, emészti meg a nap eseményeit, majd a fontos részeket tárolja a hosszútávú memóriában.

Miért fosztaná meg bárki magát ettől hosszútávon?  A kreatív alkotáshoz elengedhetetlen, hogy alvás útján helyére kerüljenek a dolgok. Azért akadtak jó számmal olyan tudósok is, akik hittek az alvás erejében.

Beethoowen

A világ legismertebb, és talán a legzseniálisabb zeneszerző zsenije teljesen normális alvási rutinnal rendelkezett. Este 22 órakor ágyba bújt, és reggel 6-ig aludt.

Albert Einstein

A relativitás elmélet megalkotója, minden iskolai osztályteremben megtalálható a fotója, mindenki ismeri. A lángelme szintén hitt a pihenés adta plusz lehetőségekben. Éjszakánként 10 órát aludt, és még napközben is megtoldotta ezt egy 1,5 órás délutáni alvással. Saját bevallása szerint sok ötlete álmában jelent meg.

Biztosan te is észrevetted, hogy bizonyos napszakokban, idősávokban aktívabb, befogadóbb vagy a nap folyamán. Ilyenkor jobban  megy a munka, a gondolkodás, és a tanulás. Ahány ember, annyi belső ,,rendszer”, avagy bio-idő, professzionális nevén  kronotípus. Ez az az időszak, ami megmutatja, hogy melyek a termékenységi periódusaid.

Kronotipusok

medve: lefekvési ideje 23 óra környéke ébredési idő pedig 7 óra környéke. A legíaktívabb időszaka 11-18 óra között van. a személyiségére jellemző, hogy laza, extrovertált, jól működik csapatban.

oroszlán: lefekvési ideje: 22 óra, ébredési ideje pedig: reggel 6 óra környéke. A legaktívabb periódusa 10-17 óra között van. Jó vezető, karizmatikus, kockázatkedvelő.

farkas: lefekvési ideje éjfél környéke, ébredési ideje pedig reggel 7:30 környéke. Aktív időszaka 12 és 20 óra közé tehető. A személyisége kreatív, jellemzően önelemző, introvertált.

delfin: lefekvési ideje este 22 óra környéke. Ébredési ideje 6:30. A legaktívabb időszaka 15-21 óra között található. Igazi energiabomba, intelligens, jellemzően szétszórt.

Ha szeretnél többet olvasni a kronotipusokról, akkor töltsd le az Alvásmagazint.

Ha napközben úgy érzed, hogy fáradt vagy, nem haladsz a munkábbal, alkotásoddal, akkor (ha lehet) szunyókálj egyet! Arra figyelj, hogy ez ne legyen hoszabb 90 percnél, mert az bezavar majd a cirkadián ritmusodba. A siesztára legmegfelelőbb időpont 13 és 15 óraközé tehető. Semmiklépp ne törekedj tudatosan a kevesebb alvásra, mert akkor az egészségeddel játszol!

Mint olvashattad, sok kreatív alkotó felesleges, szükségtelen rossznak ítélte az alvást, akadtak szép számmal olyanok is, akik normális alvási ritmusukkal érték el a kimagasló eredményeiket. Valójában a kreativitásnak elengedhetetlen velejárója a minőségi alvás. Ilyenkor indul újra a rendszer, mélyül el a tudás, és jelennek meg új inspirációk. Egészségünk szempontjából is nélkülözhetetlen az alvás.