Ha definíciót kellene írni  másnapossághoz, azt mondanám, hogy a szervezetünk erős reakciója, az előző este elfogyasztott túl sok alkohollal szemben. Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtapasztalta már ezt az állapotot életében legalább egyszer. Tinédzserkorban leginkább jellemző, hogy kicsit jobban – és többször – felöntünk a garatra, mint kellene. Így bőven gyűjtünk tapasztalatot a témáról.

Ha másnapos vagy…

Szerintem senkinek nem kell bemutatni ezt az állapotot. Ilyenkor fáj a fejed, fáradékony vagy, esetleg hányinger, fény és hang érzékenység gyötör. Ilyenkor mennek a fogadalmak, hogy soha többé nem iszom, és azt is megbánjuk, hogy elmentünk otthonról. Nyugi, ebben a történetben mindenki volt már főszereplő, és túléltük! :)

A legendákkal, hiedelmekkel ellentétben, nem csak  a röviditalok okoznak macskajajt. Tehát nem jelenthető ki, hogy csak a pálinka nem kellett volna. A bor például szintúgy nem kegyes hozzánk, mert úgynevezett tanin tartalma miatt az arra hajlamosaknál fejfájást okoz. A whisky és egyéb maláta tartalmú italok is kéz a kézben járnak az erős másnappal. A sör, és a gin, vagy egyéb tisztább italok jobb választásnak bizonyulnak, ha  elakarjuk kerülni a bajságot a következő napon.

Ne keverd!

Ezt mindenki tudja, mégsem tartja be senki. Nem tesz jót, ha többféle alkoholt keverünk. Azt viszont cáfolták a tudósok, hogy van-e jelentősége annak, hogy milyen sorrendben fogyasztjuk az italokat.  A Nature and Sleep tanulmánya szerint, akik egy átbulizott este után kevesebbet aludtak, másnap sokkal jobban meggyötörték őket a tünetek, mint azokat, aki többet ittak, de emellett többet is aludtak 7 óránál.

Ha lehet egy tippünk, a szörnyű másnap elkerülése érdekében minden elfogyasztott pohárka után, célszerű legalább fél liter vizet meginni. Ezzel megelőzzük a dehidratáltságot, és kevésbé lesz káros hatása az italnak. Az se lenne rossz, ha a görbe estét megelőzően elfogyasztanánk egy jó zsíros vacsit valahol, ez a tuti recept.

Az alkohol segíti az alvást, vagy rombolja?

Furcsa módon, az alkoholt alvás segítőnek gondolják páran, ezért elalvás előtt gyakran megisznak egy-egy pohár bort annak érdekében, hogy jobban tudjanak majd pihenni. Az ellazulást, és a stresszt segít levezetni, de az emésztése közben felmerülő kémiai folyamatok többet ártanak, mint használnak. Ráadásul a sok éjszakai felébredés miatt a REM fázist is megrövidíti. Így felborul a normális alvás ritmusa.

Sajnos az alvás minősége is számít. Az pedig mindenkinél egyformán baj, hogy alkoholfogyasztás után szakaszosan felébredünk. Ilyenkor forog velünk a szoba, és azonnal meg is fájdul a fejünk.  Megrövidül a REM fázis, ezért fáradtan, kialvatlanul fogunk ébredni. Segíthet, ha reggel felkelünk, tevékenykedünk, veszünk egy zuhanyt, majd ha úgy érezzük, feküdjünk vissza, és aludjunk még napközben, de ez a szunyókálás ne haladja meg a másfél órát, mert akkor még jobban be fogunk lassulni.

Saját recept, hogy ilyenkor c vitamint, és sok folyadékot fogyasztottam többet, mint általában. Bármennyire is meglepő, a zuhanyzás, fogmosás, majd egy rövid kocogás a tuti recept. Az valahogy beindítja a testet, és este jobban fog menni majd a következő éjszaka az alvás is.

Teljesen elkerülni a másnapot nem lehet. Ahogy azt mondani szokták, mindennek ára van. Megkönnyíteni, vagy minimalizálni, megelőzni lehet. Ha sikerrel járunk, nem fog csorbát szenvedni alvásunk sem, érdemes bevetni a praktikákat.

Források:

infomed.hu

sleepfoundation.org