Ahányan vagyunk, annyiféleképpen ébredezünk reggel.  Vannak, akik nyomkodják a szundi gombot a telefonon, és csak akkor kászálódnak ki az ágyból, ha már tényleg indulni kell. Van segítség a nehézkes reggelekre, egy méltatlanul mellőzött trükk, ami segít, ha alkalmazzák: a nyújtózkodás.

Köszöntsd a napot nyújtással!

Az egyik leghasznosabb szokás az, ha ébredés után elkezdesz nyújtózkodni. A legtöbben egyébként is így tesznek, mert ez egy reflex szerű folyamat. Nagyon jól tud esni, és általában társul ásítozással  is. Nem csak az ember nyújt, az állatvilágban is nagyon gyakori a jelenség. Egy macska, vagy kutya például megszámlálhatatlan mennyiségű nyújtózkodást produkál egy nap folyamán.

De mi is ez pontosan? Ez a mozdulatsor, a hosszas fekvés után segít a testednek ,,újraindulni”. Gondolj csak bele, ha minden jól megy, éjszaka legalább 8 órát töltünk pihenéssel, a legtöbbünk mozdulatlanul. Az izmok ilyenkor tónusukat vesztik, és segíteni kell nekik visszanyerni eredeti állapotukat. Az izomzatot is, és az inakat is körülveszi egy fascia nevű anyag, amely alapvetően rugalmas, de le tud tapadni, ha nincs mozgatva. Erre az állapotra egy önkéntelen reakció a nyújtózkodás. Rugalmasan, egészségesen és erősen tartja az inakat, és izmokat.

Imádni fogod!

Arra vigyázni kell, hogy ne nyújtsuk túl magunkat, mert sérülés is lehet belőle. Főleg, ha eredetileg is fáj valamilyen terstrészed, vagy vitaminhiányod van.

Mindazonáltal nagyon jól tud esni testnek és léleknek egyaránt. Nem véletlenül ilyen népszerű a jóga, amely végülis nyújtó gyakorlatokból áll. Amellett, hogy ellazít, kifejezetten ajánlott stresszes életmódot élőknek a nyújtózkodás, jóga:

  • ellazítja az idegeket
  • segít az agyadnak felfrissülni
  • beindítja a vérkeringést
  • megnyújtja az izmokat, szalagokat
  • emeli a hangulatot
  • serkenti az agyat
  • csökkenti a stresszt

Ha nehezen ébredő vagy, akkor reggelente egy 5-10 perces nyújtásgyakorlat megkönnyítheti a dolgodat. Érdemes a youtube-on körbenézni. Javítja tartást, csökkenti a gerinc és a test merevségét. Arról nem is beszélve, hogy energikusabban és jobb kedvvel fogod kezdeni a napodat!