Közeleg az Alvás Világnapja! Ezt, és az alvás fontosságát hangsúlyozva interjút adott a Magyar Alvás Szövetség elnöke G. Németh György a Hiradónak. A világjárvány magával hozta a romló alvásminőséget. A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató vizsgálatai azt bizonyítják, hogy tovább romlik az éjszakai pihenés nívója, ami sajnos kihat a fizikális és mentális teljesítőképességünkre egyaránt. Az alvászavar leggyakrabban kialvatlanságot takar. Ide tartoznak az elalvási, vagy átalvási nehézségek is. Mindez rosszminőségű éjszakai alvást, és nehézkes ébredést okoz.

Március 17-én Magyarországon is tartják az alvás világnapját, melyen előadások, és bemutatók zajlanak majd. Orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy felhívják  a figyelmet erre a világméretű népbetegségre.

,,Magyarországon először neveztek ki alvásnagykövetet, és a választás általában olyan emberre esik, aki fellépésében, magatartásában és főleg cselekedeteiben ideális alvó ” – hangsúlyozta G. Németh György a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Idén Havasi Gergőt választották. A fiatalember többszörös magyar bajnok kajakozó, élsportoló. Gergő a saját példáján keresztül hívja fel a figyelmet a minőségi alvás fontosságára

Megtudhattuk, hogy sajnos huszonkét évesen szívrohamot kapott túlhajszoltság miatt. Pénzügyi segítségre volt szüksége a sport mellé, ezért éjszakai munkát vállalt.  Ez két-három, rosszabb esetben másfél óra alvással volt kivitelezhető. A következő napon pedig edzései voltak. Az állandó fáradtságot koffeinnel próbálta orvosolni. A története nem egyedi, ezért is tartja fontosnak, hogy reflektorfényt irányítson a problémára.

Németh György elmondta, hogy bizony nem csak a középkorú, és idős korosztály küzd álmatlansággal, hanem a fiatalok is. Kiemelte azt is, hogy egy jó minőségű matraccal sokat tudunk tenni az alvásminőség javításáért. Kevesen tudják azt is, hogy a matracokat nem 10-15 évente kell cserélni, hanem állapottól, összetételtől függően kb. 6-7 évente.

 

Forrás : hirado.hu , Kossuth Rádió Napközben című műsor, G. Németh György