Az egészséges alvási szokásoknak része az alváshigiénia. Nem is gondolnád, hogy mennyire elhanyagoljuk ezt a területet. Néha kimarad az esti fürdés? Ne csinálj belőle rendszert! Hiszen ezzel valóságos baktérium telepet teremtesz az ágyadban, amelyből problémád is lehet majd. A másik kritikus pont, az ágynemű cseréjének kérdése. Sokkal gyakrabban kellene leváltani, mint ahogy azt teszik az emberek.

Az alváshigiéniát szem előtt tartva ezek a legkárosabb szokásaink:

  • 3 felnőttből csak 1 cserél naponta pizsamát – pedig sokkal egészségesebb lenne!
  • minden 3. ember havonta egyszer cserél ágyneműt
  • egy angol felmérés szerint a megkérdezettek fele mos csak minden nap fogat.

A legfrissebb tanulmányok szerint a kórokozók hemzsegnek a pizsamában, 3 éjszakánként minimum cserélni kellene, különben felhalmozódnak benne a hámsejtek, és egyéb baktériumok. Ezek együttesen húgyúti fertőzéshez is vezethetnek.

Az ágynemű is okozhat problémákat. Kiütést is kaphatsz a rajta felhalmozódott testnedvektől. A sok izzadság, nyál, és a szexuális úton keletkezett testnedvek, főleg a melegben veszélyesek. Egyébként a ,,legpiszkosabb” korosztály címét a fiatalok, pontosabban a 18-29 éves korosztály vinné el, mert náluk a havi egy csere a jellemző. Az ideális az lenne, ha hetente váltanál.

4-ből 1 ember nem mos arcot este, és egyes hölgyek nem mossák le  sminket. Ez pattanásokat, miteszereket, kiütéseket okoz. Emellett a felgyülemlett faggyú, és kosz mind a párnára kerül. Korábban említettük, hogy további sokkoló adat, hogy a felnőttek fele nem mos fogat este, elalvás előtt. Ez ínsorvadáshoz vezet, és szuvasodni fognak a fogak tőle. A szájban közel 300 különböző baktérium  tanyázik, fontos lenne fogmosás útján nagy részüktől megszabadulni.

A fent említett rossz szokások igen ártalmasak lehetnek hosszútávon. Fontos odafigyelni arra, hogy tiszta alváskörülményeket biztosítsunk. Tervezd meg előre, hogy mikor fogod lecserélni az ágyneműdet, és a pizsidet. Tudatosan ügyelj a száj, és test tisztántartására, akkor nem érhet baj.