Mindent megtettél a kényelmes alvásért? Eleget is pihentél, a napi 7,5-8 óra is ki van pipálva, de mégis fáradékonynak érzed magad? Akkor az a feladatod, hogy kiderítsd: milyen fajtáját érzed a fáradtságnak, vagyis életed mely területén merültél le? Az élet hét szegmensét kellene megvizsgálódnod, mert hét területen lehetsz kimerült.

  • Fizikailag: Ezt az állapotot senkinek sem kell bemutatni. Egy aktív nap elteltével, például sok séta, vagy sporttevékenység hatására lemerülünk, ezt mindenki tudja. Nehezek, fáradtak lesznek a testrészeink.  Ezesetben a szervezeted ,,akksiját” úgy tudod feltölteni, ha alaposan kialszod magadat.
  • Mentálisan: jelei, ha a nap folyamán a nagy mennyiségű elfogyasztott koffein hatására sem vagy friss, és úgy érzed, hogy gondolataid elkalandoznak, és lassabban jönnek, mint máskor. Plusz kissé ingerlékenyebb is vagy, akkor mentális fáradtsággal állsz szemben. Ha ezeket tapasztalod, javaslom, hogy meditálj, vagy figyelj oda, hogy munkádban két óránként szünetet tarts. Ki kell teljesen szakadni a megszokott folyamatokból.

  • 3. Digitálisan is lehetsz fáradt: más néven érzékszervi fáradtság. A sok digitális kütyü, és a felgyorsuló impulzusok, folyamatosan támadják a szemünket, és az elménket. Ez fizikai tüneteket fog produkálni, mint például, hogy kiszárad a szemed, összefolynak a betűk, és úgy érzed, mintha ütemesen lüktetne az agyad. Ezt a fáradtságot a digitális világtól valóelszakadással tudod kipihenni. Vagyis kapcsold ki a tabletet, az okostelefont, TV. Helyette kirándulj, sétálj egy nagyot az erdőben, vagy menj el pecázni.
  • 4. Kreatívan is elfáradhatsz: Nem csak azokat érinti, akik kreatív munkakörben dolgoznak. Megesik olyankor is, amikor az ember életében sok szervezést igénylő folyamat zajlik, ilyen például egy esküvő megszervezése. Egyszerűen felismerhető : kifogytak az ötleteid, eredeti gondolataid, lassabban forognak az agytekervényeid. A megoldást ez esetben az jelenti, ha sikerül kiszakadni a szokásos munkakörnyezetből, és sikerül valami merőben mással foglalkozni, vagy beiktatsz egy szabadságot, aktív pihenéssel megspékelve. Olyanokat válassz, amelyekhez nem kell nagy koncentráció.
  • 5. Szociálisan is kimerülhetsz: Általában az introvertált személyiségeknél jelenik meg, de olyanoknál is előfordulhat időnként, akiknél nagyon erősen jelen vannak a szociális interakciók, az életében. Másik megjelenési lehetőség olyan személyeknél, akiket folyton megtalálnak a problémákkal a körülöttük lévők. Ennek az az oka, hogy nagyon jó hallgatóságnak tartják őket.  Ilyenkor a megoldást az elvonulás jelenti, például párunkkal eltöltött romantikus hétvége.
  • 6. Érzelmileg  fáradsz el: Nehéz, megrázó életesemények után bukkan fel ez az állapot. Ilyenkor mondjuk azt, hogy ki vagy égve, nehéz a lelked. A lelki  fáradtságra az ideális megoldás egy hosszabb utazás. Ott sok új impulzus, helyzet fog minket érni, ami kizökkent, és feltölt. Természetesen nem minden esetben jelent ez megoldást, van, hogy szakemberhez kell majd fordulni.
  • 7. Spirituális fáradtság: A hitrendszered, vallásod nem számít, érezheted azt, hogy nem tudod, hová tart az életed, céltalan vagy. Ebben az esetben a fontos, hogy elmélyedj az önismeretben, vagy vegyél részt önkéntes munkában.