Aludni mindenki máshogy szokott, de viszonylag ritka, ha valaki nem használ párnát. A legtöbben egyáltalán nem tudnak nélküle aludni. Pedig vannak, akiknek kifejezetten javasolható. Ha azt látod, hogy folyamatosan a párnádat igazgatod, sehogy se kényelmes, akkor lehet, hogy neked nincs is rá szükséged. Ez egyébként a hason alvókra szokott jellemző lenni, mert nekik elég volna egy pár cm-es alacsony párna a fej alá.

Párna, vagy nem párna? Ez itt a kérdés

Ha ébredés után kényelmetlenül érzed magad, de a matracodat kizárhatjuk, mint hibaforrást, akkor következő lépésként a párnádat kell megvizsgálnunk. Ez a tárgy, nemcsupán egy alváskiegészítő, és nem az ágy designját hivatott emelni, hanem abban van a segítségedre, hogy megfelelő, és egészséges ívben tartja a gerincedet, nyakadat alvás közben. Ezt alapul véve, ki ne szeretne párnán aludni? Nos a hason alvásnál nagyon hasznos lehet, ha nem használod. Ez picit olyan, mint a vadkempingezés. Van aki lelkes, és nagyon szívesen kempingezik, és van aki irtózik tőle.

A hason alvás egyébként sem a legelőnyösebb póz, de ha még túl magasra tartja a nyakadat a párna, akkor elferdül, a gerinced süllyed, és az egészségtelen hosszú távon. Tehát ebben az esetben indokolt lehet a párna mellőzése, illetve olyat beszerezni amely csak pár centiméter magas.

Miért lehet jó, ha nem használsz párnát?

  • hasonalvásnál így lehet síkban a gerinced.
  • a pattanások kialakulásának kockázata csökken – számos tanulmány kimutatta, hogy a nem megfelelően tisztán tartott párna, táptalaja lehet a kórokozóknak, amelyeket az arcunkba dörzsölünk.
  • állítólag a hajunk is kevésbé lesz kócos :)
  • nem ráncolódik a bőrünk

Problémák a párna nélküli alvással kapcsolatban

A háton, vagy oldalon történő alvásokhoz nem ajánlatos a párna mellőzése, mert deformálódik a nyaki csigolyád. Meg fog jelenni a hát, váll és nyakfájdalom a mindennapjaidban, és elzsibbadnak a karjaid. Ha hátalvásnál hátraesik a nyakíve túlságosan meggörbül, az még légzési nehézségeket is okoz, és fokozza a horkolás lehetőségét, hiszen nem tud áramolni az oxigén zavartalanul a légutakba. Pluszban ez még reggel pokolian tud fájni is, ez pedig az egész napra rányomja a bélyegét.

A fejünk a testünk legnehezebb része. A testünknek erőfeszítésre van szüksége, hogy megtartsa. Ilyenkor megfeszül a nyakunk. Alvás közben, párna nélkül késztetést fogsz érezni arra, hogy betedd a kezedet a fejed alá, hogy megemeld azt. Ez egy ösztönös reakció lesz a túl alacsony fejhelyzetre. Egy párna kiváltaná ezt a feladatot, és megtartaná a fejedet. nyakra nehezedő nyomás egyenletlenül oszlik el. A párna feladata, hogy alvás közben megemeli a fejet, nyitottá téve így a légutakat, tehát a leghasznosabbat azzal teszed, ha megtalálod a számodra ideálisat.

Lényegében az egyetlen alvópózhoz lehet jó, ha nem teszünk a fejünk alá semmit, és ez a fent említett hason alvás. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod, itt is a lépésről-lépésre elvet kell bevetned. Egyre kisebb, és kisebb párnák után egy nap végleg elhagyhatod, ha úgy érzed kényelmesnek. Hát és oldalt alváshoz egyáltalán nem javasoljuk, mert károsodhat az egészséged.