A hálószobánkban alszunk, ezért annak a nyugalom szigetének kellene lennie. Sok esetben sajnos nem egészen ez az érzésünk van, ha belépünk egy ilyen helyiségbe. A jó hír, hogy nem lehetetlen küldetés megteremtenünk a tökéletes légkört. Sok-sok apró tényező van amire figyelned kell, de segítünk neked ebben.

Tiszta környezet

A tökéletes alvási körülményekhez szükséges, hogy minden olyan dolgot eltávolítsunk a szobából, amire nincs szükségünk a pihenéshez. Mivel a hálószoba alvásra, és intimitásra van teremtve, semmi keresnivalója nincs odabent a mosnivalónak, és a laptopodnak, vagy a munkahelyi anyagaidnak. A rendetlenség feszültté, idegessé tesz. Most utálni fogsz, de az elektromos kütyüknek sem ebben a szobában lenne a helye (tévé és társai).  Az ágy alatt se tároljunk semmit, ami nem oda való, és az ágyneműtartót is eredeti funkcióját megtartva használjuk. Vagyis csak ágynemű vagy paplanok, párnák legyenek benne.

Van olyan, hogy tökéletes fal szín?

Pihenés szempontjából van! A fal színe befolyásolja az alvásod minőségét. Ha megfelelőt választasz, gyorsabban el tudsz majd aludni, kellemes békés érzeted lesz a helyiségben. Meglepődnél, de a hideg, semleges színek az ideálisak a hálószobádba. Ilyen például az  almazöld, a szürke, vagy a levendula. Ezekkel az árnyalatokkal csökkentheted a pulzusszámodat, és nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tesznek. A színek hangulatunkra is hatással vannak. Ha célunk a nyugodt pihentető alvás, akkor kéket vagy zöldet kellene választanunk. Egy amerikai kutatásból kiderült, hogy 2000 emberből, szinte mindenki, közel percre pontosan  8 órákat aludt, aki az említett színek közül választott. -Írja a forbes.com. Vannak olyan árnyalatok is, amelyek ellentétes hatást keltenek. Kerülni kell a vöröses, bordós árnyalatokat, mert azok emelhetik a vérnyomást, stresszesebbé tehetnek. Hab a tortán, hogy növelhetik a pulzusszámot.

 

Milyen és mennyi bútor legyen a hálóban?

Ne feledd, ez a bejegyzés az ideális állapot leírásáról szól. Ne zsúfoljuk be bútorokkal az alvásra kiválasztott szobánkat. Az ágy két oldalára maximum két éjjeliszekrényt tegyünk. Az ágyunk magassága is nagyon fontos, olyat válasszunk, ami a testmagasságunkhoz ideális. Ne legyen se túl magas, se túl alacsony.  Nem kellene tévének, és 3 ajtós gardrób szekrényeknek lennie a hálóban. Figyelj oda a matracodra is. Olyat válassz, amely jó minőségű, megfelelően alátámasztja a derekadat, és mosható a huzata.

Dekorációs elemek

Fontos, hogy otthonosan érezd magad, kellemes legyen az atmoszféra, ezért helyezz ki számodra kedves emlékeket felidéző fotókat, vagy posztereket. Esetleg olyan festményeket, amelyek kellemes érzéseket váltanak ki belőled. Töltsd meg a számodra kedves díszekkel, de vigyázz, nehogy túlzásba ess! Egy kellemes sötétítőfüggöny, szép ágytakaróval, jó minőségű, esztétikus ágyneművel már félsiker. A növények jótékony hatásairól se feledkezzünk meg.

Növények a hálószobádban

Ezek a csodálatos kis zöld virágok jobbá teszik a szoba hangulatát, emellett tisztítják a levegőt, emelik annak minőségét. Van pár növény, amely kifejezetten ajánlott hálószobába. ilyenek például:

  • Anyósnyelv: hosszú sárga, vagy világoszöld foltos levelei vannak. Ideális kezdőknek is, mert nem igényel nagy törődést, és túl sok fényt sem. Azért néha adjunk neki egy kis friss vizet.
Szobanövény- Anyósnyelv

Szobanövény- Anyósnyelv

  • Filodendron : ez egy kúszónövény. Szív alakú, pálmaszerű levelei vannak. Figyeljünk rá, hogy gyerek és háziállat ne egyen belőle, mert elfogyasztva mérgező.
Szobanövény - Filodendron

Szobanövény a hálószobádba

  • Gardénia: sok odafigyelést és törődést igénylő növény, haladóknak. Megéri vele bajlódni, mert apró virágai jókedvet, és kellemes illatot adnak. Enyhíti a szorongást, ezáltal elősegíti a minőségi alvást.
Szobanövény, Gardénia

Hálószoba növények, Gardénia

  • Aloevera: kevés törődést igénylő növény, akár 3 hétig is bírja öntözés nélkül, de azért ne kínozzuk ilyesmivel. Szeressük, meg fogja hálálni!
Szobanövény, Aloevera

Ideális virág a hálószobába: Aloevera

Az ideális hőmérséklet

Az egyik legfontosabb tényező, ha igazán pihentető alvást szeretnél. Természetesen ez egyénenként eltérő lehet, hiszen van aki fázós, van akinek mindig melege van. Ennek ellenére betudtunk lőni egy olyan sávot, amelyben biztos hogy az egészséges határon belül megtalálod a neked való hőfokot. Ez pedig a 15°C és a 22°C közé tehető. Fontos az is, hogy könnyedén átszellőztethető legyen a szoba, elkerülve ezzel a penészedést, párásodást, dohos szagot.

Igyekeztünk a lehető legjobban körülírni a tökéletes hálószoba fogalmát. Mint azt bizonyára te is tapasztalod, mára már közel sincs ennyire szétválasztva az alvás, és az alvásra kijelölt tér,  a mindennapi szokásos élettértől. Értsd : az ágyban tévézés, evés, és munka is itt zajlik, ami nem túl egészséges. Régen, a nagyszüleink tényleg csak aludni mentek be az alvásra kijelölt helységre. Csendben és sötétségben pihentek, nem dobálták be a szennyes ruhákat, és rendet tartottak benne. Talán ezekre jó lenne visszaszoknunk, a fent említett pozitív tulajdonságok miatt. Próbálj meg ezek közül a tanácsok közül néhányat betartani, (ha nem is mindet), de máris tettél az alvásminőségedért.