A jó alvás szinten tartja az agyadat, erősíti az immunrendszeredet, csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Mindenkinek megvan a szörnyű kép a fejében, amikor forgolódsz, és nem tudsz elaludni egy brutális családi vacsora után? Ez egy agyrém, főleg, ha reggel dolgozni kell. (El)alvásunk minőségét nagyban befolyásolja az este elfogyasztott étel.  Azért, mert ilyenkor a testünk minden erejével az emésztéssel küzd, az elalvás szinte lehetetlen küldetéssé válik.

Nem nagyon kell tudományos kísérletek tömkelegét idéznünk, hogy bizonyítsuk állításunkat, hiszen ezt mindenki tapasztalta már legalább egyszer az életében. A későn elfogyasztott zsíros, fűszeres, vagy szénhidrátban gazdag ételek amellett, hogy virrasztásra kényszerítenek, még rémálmokat is okoznak majd nagy valószínűséggel. A jó hír, hogy van recept, ezek elkerülésére, sőt olyan ételek is vannak, amelyek elfogyasztása majd elősegíti a későbbi elalvásunkat. Alvási időnk előtt 2-3 órával már ne fogyasszunk semmit. Tehát az ideális kajákból álló vacsorát, ez előtt ejtsük meg.

Ezeket az ételeket kerüld el nagy ívben elalvás eőtt

  • Édesség, csokoládé: Ki  ne falná a csokit? Sokan szeretnek csokit nassolni az esti filmezés alkalmával… Pedig ez egy határozottan rossz szokás. Ha nagyon megkívánjuk, próbáljuk meg a délelőtti, vagy kora délutáni órákra tenni a nassolást. Az alvási szakasz utolsó részében, erős szemmozgást fog eredményezni, amely miatt reggel lassúnak, nyúzottnak érezzük majd magunkat. A többi koffein tartalmú ital, és az alkohol szintén nem jó választás este. A cukor fogyasztása elalvás előtt megemeli a vércukorszintet, majd később leesik alvás közben. Ennek következtében verejtékezés is bekövetkezhet.
csokolade

csoki

  • Fűszeres ételek: elfogyasztásuk után forgolódni fogsz az ágyban, és kívánni fogod rá a töménytelen mennyiségű folyadékot. Ha iszol, mondanom sem kell, mi fog következni: gyakran látogatod meg majd a mosdót. A folyadék miatt megnövekszik majd a tested hőmérséklete, és ez felborítja a test hőmérséklet szabályozó folyamatait.
fuszeres etelek

Óvakodj a gonosztól!

  • Sajtok: a legrosszabb dolog, amit ehetsz elalvás előtt. Főleg ha füstölt is. Olyan alkotóelemeket tartalmaz, amelyektől nem fogunk aludni. Emésztése során a mellékvesénk erősen igénybe van véve.
sajtok

sajtok

  • Csipsz: rengeteg sót és olajat tartalmaz. Ez a két dolog jut róla elsőre eszünkbe. Sokszor az esti filmezések velejárója, pedig sajnos ez egy nagyon rossz választás. Helyette válassz egészséges rágcsát, például a sózatlan  mandulát. Ez még segíteni is fog majd az elalvásban is. A csipsz ellenben visszatartja majd a vizet a testedben, és kiszárítja azt, emellett fokozza a fáradtságot.
csipsz

Csipsz

  • Nyers zöldségek: bármennyire is egészségesek, és jó választásnak tűnnek vacsira, sajnos nem azok. Felpuffadsz tőlük, és nagy részük vízhajtó.

Nem azt állítjuk, hogy mindig ki lehet kerülni ezeket az ételeket, hiszen mindenki jár családi estebédekre, vacsorákra. Töm a nagymama, megsértődik anyuka, de  ennek ellenére ha igyekszel, és ha azt betartod, hogy alvás előtt 2-3 órával nem eszel már, akkor nyugodtabb éjszakád lesz. Sőt! Nagy valószínűséggel tettél egy lépést egészséged, és alvásminőséged javulása felé.