A funkcióját máig nem tudják biztosan a tudósok

Ahogy kimondom a szót, hogy ásítás, azonnal mindenki tudja, hogy miről van szó.  Reggelente mikor kinyitjuk a szemünket, elkezdünk nyújtózkodni, és ásítozni. Azt, hogy mi is zajlik le a háttérben, és hogy mi a funkciója, azt 100% biztosan nem tudjuk. Sokáig tartották, hogy az ásítás során emelkedik a vér-dioxid szintje, és ilyenkor van szüksége a szervezetnek oxigénre. Mára a tudósok bebizonyították, hogy ez az állítás téves, viszont a teljes igazságról még nem hullott le a lepel. Röviden talán ez a megközelítés áll hozzá a legközelebb: amikor ásítunk, a testünk próbál éber állapotban maradni. Valamelyest igaz tehát, hogy az unalom és az álmosság jelképe is egyben.

Ragadós, és önkéntelenül jön

Biztos tapasztaltad már, hogy ha valaki ásít a közeledben, előbb utóbb te is fogsz! Ezért mondják, hogy ragadós. Ez egy önkéntelen reflex, melynek során a mély levegővétellel az állkapcsunk izmai megnyúlnak, fokozva így a véráramlást a nyak, arc, és fej részein. Testünk ezzel a nagy levegővétellel lehűti az agyunakt, és az ereket. Ilyenkor eltávolítja a túl meleg vért az agyból a szervezetünk, és hideget juttat a tüdőből és a végtagokból az agyi területekre. Ez Tucson Gallup elmélete.

Ásítás közben, egy pillanatra nem hallunk normálisan,  ennek az az oka, hogy megnyúlik a dobhártya. Pontosabban a középfülben az  eustachian csövek megnyúlnak.  Ilyenkor gyakran a szemünket is hunyorítjuk, vagy becsukjuk. Megfigyelhető még, hogy megemelkedik a pulzusunk, gyorsabb lesz a szívverésünk, több oxigént pumpálva így végig a testünkön. Az arcizmok  megfeszülnek, gyakran hátradől a fej, a nyálképződés megindul. Egyesek még könnyezni is szoktak. Ennyi minden történik, amikor fáradtan ásításra nyitjuk ajkainkat. Így frissül fel, és serken a fáradt agyunk. A környezet hőmérséklete is befolyásolja az ásítás gyakoriságát. Minél közelebb van a kinti hőmérséklet a testünk hőjéhez, annál kevesebbet ásítunk. Nyáron kevesebbet ásítunk, mert magasabb a testünk hőmérséklete, és nem hűtené le az agyunkat a folyamat. Ezért van az, hogy télen sokkal többet csináljuk kint a hidegben. A hűvösebb levegő hatásárta az állkapcsunk átmozgatása a segítségünkre van, fokozza a vérellátást, mint egy jóleső nyújtózkodás.

Érdekességek az ásításról

  • a 11.hét után a kisbabák is ásítanak az anyaméhben
  • edzés, vagy intenzív sporttevékenység hatására többet ásítozunk, mert a fizikai igénybevételnek köszönhetően agyunk hűteni kezdi magát
  • ha nyomáskülönbséget érzékelünk (emelkedőre tatunk, vagy onnan jövünk lefelé, esetleg repülővel emelkedünk) gyakran bedugul a fülünk. Ennek az az oka, hogy nyomás nehezedik a dobhártyára és ásítással szeretne könnyíteni rajta a testünk
  • az állatok esetében, érzelmeket fejez ki az ásítás
  • tényleg igaz, hogy ragadós
  • egy embereknél végzett kísérlet azt monda ki, hogy kevésbé ragadós az ásítás az időseknél.

Ha már az állatoknál tartunk…

Nem csak az ember, hanem minden gerinces ásít, a madaraktól a halakig. Egyes fajoknál üzenetet is hordozhat egy ásítás. Például a kutyák világában az idegességet, és az unalmat. Az embereknél, a csimpánzoknál, és a farkasféléknél megfigyelhető az ásítás ragályosságának reflexe.  Egy friss, csimpánzokon végzett kutatás eredménye, hogy az egymásnak ismerős majok társaságában ragályos elsősorban az ásítás. Ha az egyedek között szimpátia van, akkor még nagyobb az esélye az ásítozásnak.

Visszatérve az emberekre

Tehát az ásítás a nevetéshez, a síráshoz hasonlóan a közösségi érzés élményét, és a kötődést erősíti. Normális esetben egy egészséges ember naponta 5-6-szor ásít. Sok kultúrában a tiszteletlenség jelének tekintik. Ha valaki sokat ásít, az betegségek előjele is lehet, ilyen például a narkolepszia, neurológiai rendellenességek, vagy lehet akár gyógyszeres kezelések mellékhatása is.  Azért nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, de ha gyanut fogsz, számolgass.

Az ásítás egy nagyon érdekes reflexe a testünknek, amelynek a teljesen pontos funkciója máig ismeretlen előttünk. Ettől is olyan érdekes. Az egyszer biztos, hogy ébredés után szinte mindenki ásítozik, és akkor is, ha nagyon fáradt. Nem szabad udvariatlansgnak tekinteni, hiszen nem tudjuk elfolytani. Főleg sportolás közben nem, ezt az edzők tudják is, ők egyfajta bóknak tekintik, ha ásítozol, hiszen ez egy visszajelzés, hogy jól végezted a gyakorlatokat.