A gyermekes családokban nem új a történet, hogy éjszaka fel kell kelni a csemeténkhez. A csecsemőkort hátrahagyva, az a normális, ha csak ritkán fordul elő ez az eset, de mit tegyünk, ha alvászavarokat tapasztalunk? Fontos, hogy komolyan vegyük ezt a kérdéskört, hiszen a gyerekek alvás közben fejlődnek, nőnek, és méllyítik el az aznap megszerzett tudásanyagukat. Ha nincs meg a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, az elhízáshoz, depresszióhoz, a későbbiekben pedig a tanulmányi edermények romlásához vezet.

A gyerekek és az alvás

A legtöbb apróság mindent elkövet, hogy ne kelljen ágybakerülnie este. Ennek az az oka, hogy még rengeteg dolguk lenne, főleg játszanának még egy kicsit. Javasoljuk, hogy a lefekvési idő közeledtével már csak olyan játékokat játszon gyermekünk, amelyek megnyugtatják. Fontos az is, hogy rendezett körülményeket teremtsünk, ha lehet együtt pakoljuk el a játékokat.

Az az ideális, ha sötétben alszik, de a legtöbben pedig félnek a sötétben. Ez azonban nem csak a modern ,,gyerekek” hozománya, már az ősidőkben is ismert jelenség volt. Ösztönösen félnek, ha nem tudnak tájékozódni a szobában, és nem látják az anyukájukat, apukájukat, aki a védelmet biztosítja számukra. Nagyon fontos, ha a csemeténk fél, kérdezzük meg tőle, hogy mitől. Semmiképp ne nevessük, vagy gúnyoljuk ki. Célszerű nappali fényben együtt körbejárni a gyerekszobát, megmutatni neki az ágy alatti zugokat, hogy tudatosuljon benne az, hogy a félelme alaptalan. Ha nem sikerült teljesen megnyugtatnunk, vásároljunk neki éjjeli fényeket, lámpákat. Az elalvás előtti meseolvasás is jót tesz, mert fejleszti a képzelőerőt, ráhangol az alvásra azzal, hogy gondolkodni és elképzelni kell szituációkat.

A leggyakoribb alvásproblémák?

  1. Elalvás előtti félelmek: A neve is egyértelmű, és már feljebb is írtunk róla. A félelem gyökere valószínűleg az lehet, hogy a gyerekek még nem tudják szétválasztani a valóságot a képzeletüktől. Ha megoldható, maradjunk mellette, amíg el nem alszik.
  2. Alvajárás: Hiába a gyermekünk, igen félelmetes a jelenség lehet, amikor öntudatlanul motyog, mozdulatsorokat ismétel, és sétálgat a szobában üveges tekintettel. Nem kell megrémülni, ez a csemetéknél nagyon is megszokott, és ,,normális”. Az első és elgfontosabb, hogy próbáljuk meg visszaterelni az ágyába, nehogy kárt tegyen magában. Ha lehet, ne ébresszük fel, mert nagyon megrémülhet. Ki ne ijedne meg, ha elalszik az ágyában, és máshol ébred fel? A legendával ellentétben azonban felszabadna kelteni, ha nagyon muszáj.
  3. Ágybavizelés: A gyerekek nappal tudják használni a mosdót, de éjszaka előfordulhatnak balesetek. Ennek oka lehet egy stresszes álom, vagy nehéz élethelyzetek. Lehetnek a háttérben betegségek is. Ha csak néha történik meg, akkor nem kell rögtön orvoshoz szaladni. Nem szabad kiabálni, vagy leszidni őket, inkább hagyjuk, hogy bekapcsolódjon az ágynemű cserébe, ha szeretne. Mesélhetünk magunkról is hasonló gyermekkori baleseteket, hogy megnyugtassuk vele.

Tervezzünk  meg mindent!

Próbáljunk meg kialakítani esti rutint. Egy időben történjen minden, igen, az alvás is. Az is jó dolog, ha hozzászoktatjuk a kicsit ahhoz, hogy mindig ugyanabban az időpontban keljen fel. Ezekkel a lépésekkel megalapozzuk a napi rutint, és könnyebben fog felébredni, elaludni az ovis-sulis időszakban. Hétvégén pedig aludjon tovább ő is! Fürdés közben hagyjuk játszani a kádban a kedvenc játékaival, hagjyuk, hogy kiszívja a víz, lefáradjom. Fogmosás után pedig irány az ágy, és jöhet az esti  meseolvasás. Ennek nagyon fontos szerepe van, például fejleszti a gyerek képzelőerejét. Az édesanya hangja pedig nyugtatólag hat rájuk, szinte minden kicsi elalszik az esti történetek közben.

Ha ez megtörtént, akkor kisurranhatunk a gyerekszobából, de arra figyeljünk, hogy ne csukjuk be az ajtót. A picik elszeparálódva érzik magukat, és nehezen halljuk meg, ha szólítanak minket. Próbáljuk meg elmesélni, lerajzoilni nekik, hogy miért fontos, az, hogy aludni tudjanak. Ha ezt megtesszük, felnőtt korára tudatosan figyelni fog arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alvásban legyen része minden éjszaka.