Magyarországon nem túl népszerű az ötlet, hogy házaspárok külön hálószobát válasszanak maguknak, ha minden rendben van a kapcsolatukban. Ez a gondolat ugyanis a legtöbbükben negatív dolgokra enged következtetni, sokszor alaptalanul. Ez lehet az oka annak, hogy pár napja elolvastam egy cikket a témával kapcsolatban egy magyar socialmédia oldalon, és meghökkentem a kommenteket látva. Egy 30-as évei közepén járó csajszi hozzászólt, hogy ő bizony 10 éve külön alszik a férjétől, és azóta sokkal jobb lett a kapcsolatuk.

,,Szétköltözéssel” a házasságért!

A hölgy bevallása szerint a külön hálószoba tette rendbe a házasságukat. Problémájuk volt az együtt alvással, mert ellentétes műszakban dolgoztak. Így a férj 8 órakor már aludt, a feleség sokáig tévézett elalvás előtt. Emellett a férfi horkolt, és beszélt álmában, míg a nő az ágy közepére vándorolt mindig álmában. Sok konfliktusuk volt belőle, mire rájöttek a valóban hatásos megoldásra. Próbálkoztak már mindennel, de ez vált be.

A minőségi alvásért mindent

Az alvás egy alapvető emberi szükséglet. Így regenerálódik a testünk, lelkünk, és idegrendszerünk egy fáradt nap után. Sajnos ha partnerünk szokásai, és egészségügyi helyzete – horkolás kérdése- huzamosabb ideig nem engedi, hogy kipihenjük magunkat, annak komoly következményei lehetnek. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz. Szóval a döntéssel jót tettek a kapcsolatuk jövőjének, egészségüknek.

Nem pozitív dolog?

Sokan amiatt aggódnak, hogy ezzel elmúlik, vagy csorbát szenved az intimitás a kapcsolatban. Pedig erről szó sincs, ezek a párok ugyanúgy élik az életüket, mint egy megszokott hétköznapi házaspár. Nappal együtt vannak, közös programokat szerveznek, vagy amihez kedvük van. A legfőbb kérdés mindig a témával kapcsolatban a szexuális élet. Egy külföldi lapban olvastam, hogy a szabályokat mindig a párok diktálják. Például kreativitást bevetve, reggelente meglátogatják egymást egy friss kávéval, és már indulhat is a közös nap. Egyes párok úgy alszanak el, hogy megvárják amíg a szerelmük elszenderül, és utána megy az illető a hálószobájába.

Az együtt alvás sem garancia

A házastársak nagy százaléka együtt alszik, ez a megszokott. Szintén nagy hányaduk  úgymond ,,együtt nem alszik jól”. Egy asszony bevallása szerint évek óta rosszul alszik a férje horkolása miatt. Annyira ideges szokott lenni az éppen alvó párjára, hogy gyakran oldalba böki. Mennyivel humánusabb megoldás lenne, ha külön szobába mennének. Az idősebbeknél ez sokkal elfogadottabb.

Mind a négy nagyszűlőm, egy bizonyos kor után úgy döntött, hogy a saját kényelmüket előre helyezve külön szobában fog aludni. Az anyai nagyszüleimnél a papa sokáig szeretett tévézni, és olyan 60 éves kora körül kivitte a nappaliba az ágyneműjét, majd ottragadt. A nagyim nagyon nehezen aludt el, és minden neszre felkelt, szóval még örült is neki. Egyébként a kapcsolatuk harmónikus és szeretetteljes volt. Természetesen mindent együtt csináltak. Apai nagyszüleimnél is ez volt a helyzet, csak ott a horkolás volt a fő indok. Érdekesség, hogy őket senki nem vetette meg a döntésük miatt. Talán a koruk miatt?

Egy kapcsolatban a két fél határozza meg a szabályokat, ami csak rájuk tartozik. Nagyon negatív kicsengése van ennek a megoldásnak, pedig a párok nagy százaléka nem alszik jól kedvese mellett. A kialvatlanság veszekedéseket szül, ingerlékennyé, depresszióssá teszi a feleket, és nagy valószínűséggel előbb-utóbb szakítás lenne belőle. Valójában az egészséges alvás erősíti a kapcsolatotokat.