Biztos vagyok benne, hogy mindenki hallotta már a nagyszüleitől, hogy egy alvással töltött éjfél előtti óra, duplán számít másnap! Ez senkinek sem új információ, mégis sokunk hajlamos erről megfeledkezni, és nem lehet elégszer hangsúlyozni. Igazán másnap látjuk az éjfél előtti alvás áldásos hatásait. Ilyen például, hogy proaktívabbak leszünk, és a testünknek elegendő melatonin tud termelődni az alvással töltött éjszaka során. Ez többek között az immunrendszerünket is erősíti.

Az éjfél előtti mélyalvás fontos az esti alvási ritmus beállításához. Ez hosszútávon támogatja a testi-lelki egészséget. Tovább megyek, akik lefekszenek rendszeresen este 9-10 óra magasságában, azok jobb nappali teljesítőképességgel és rutinnal bírnak, sportolnak, és vidámabb a hangulatuk.

Mi van ha rendszeresen éjfél után fekszünk le?

Természetesen ha alkalmanként esik meg, az még nem okoz hatalmas galibát. A gond akkor van, ha ez rendszeressé válik, mert pajzsmirigy problémáink lehetnek, vagy kialakulhat cukorbetegség is.  Csökken az éberség, lassulnak a reflexek, a szervezeted folyamatosan jelez, hogy pihenésre van szüksége. Akik rendszeresen időben bújnak a takaró alá, és megvan a 7-8 óra alvásidejük, kisebb eséllyel kapnak szív-és érrendszeri megbetegedést, és kisebb a szívroham kockázata.

Aludd széppé magad!

Az angol nyelvben,  – szlengben – van egy olyan mondás, hogy ,, get your beauty sleep”, ami nagyjából annyit tesz, hogy aludd szépre magad. Szerintem ez a kis közmondás nagyon jól leírja, hogy mennyit is jelent az alvás a megjelenésedet tekintve is. Ha eleget pihentél, rögtön észreveszik rajtad, de ha nem azt is… A legszembetűnőbb ilyenkor, hogy morcos vagy, és nyúzott. Ezen felül karikás a szemed, és a bőröd színe is megváltozik, sőt a hajadnak is más lesz a tapintása. Ennek az az oka, hogy alvás során olyan hormonok termelődnek, amelyek a bőr és a sejtek megújulásáért felelnek. A bőr (is) regenerálódásra használja az alvást, ha nem kap elegendő mennyiséget, akkor rögtön jelez, és meglátszik rajta.

Tipp

Kezdj el egy tesztet, próbálj meg egy hétig időben lefeküdni, és figyeld meg, mi fog történni veled. Ha van kedved, írd meg nekünk kommentben, vagy az [email protected] -ra. Kihívásra fel! :)