Ha valaki hosszú ideje küzd álmatlansággal, akkor bizonyára mindent elkövetne, hogy végre egyszer kipihenje magát. Ilyenkor opcionális megoldásnak tűnhet az altatók használata. Aki hosszú ideje nem aludt, az abban reménykedik, hogy a pirulák segítségével egy csapásra megoldja a problémát. Pedig ez nem igaz, csak pillanatnyi állapotot kezel vele.

Mikor használják az altatót?

Az altatók használatát általában huzamosabb ideje fentálló álmatlanság indokolja. Léteznek belőlük vény nélkül kaphatók, amelyek általában gyógynövényes hatóanyag tartalmúak. Ilyen hatóanyag példálul a legismertebb, a valeriána avagy macskagyökér. Ez a növény akár természetes formájában is fogyasztható, teának leforrázva. Lenyugtat, ellazít, stresszoldó hatású. Léteznek olyan pirulák is, amelyeket orvos írhat ki, ott szükséges az alapos kivizsgálás és konzultáció.

Megoldások

A legtöbb alvászavar esetében célszerű felülvizsgálni az életvitelünket, étrendünket, és azt, hogy mozgunk-e eleget. Ezek mind kihatással vannak a pihenésre. Általában ha megtaláljuk a hibát, és ezen változtatunk, módosítunk, akkor ezután újra aludni fogunk. Szokták még javasolni a melatonin szedését is, de erről kérjük ki orvos véleményét. Természetesen van olyan helyzet is, hogy a doktor javasolja a tabletták szedését, de biztosan elfogja mondani, hogy ez tüneti kezelés. Mint a fájdalomcsillapítóknál is, az altató az eredeti problémát nem gyógyítja, oldja meg. A forrást kell megtalálni.

Az altató használata

Közvetlenül a lefekvést megelőző időszakban vedd be. A vény nélkül kaphatóakat elég pihi előtt 20-30 perccel alkalmazni, míg a vényköteleseket 1-1,5 órával az ágyba bújás előtt. Ügyelj arra, hogy miután bevetted, már ne nagyon kelljen már semmit csinálnod, hiszen az befolyásolhatja a hatását, te pedig nem leszel 100%-ig beszámítható, kezdesz lelazulni, elaludni. A termékek között lehet eltérés a hatásukat tekintve. Vannak, amelyek a gyors elalvást segítik elő, és vannak amelyek az összefüggő, hosszú alvást biztosítják. Ha már a tablettákról esik szó, fontos megjegyezni, hogy az altatóknál nagyon könnyen kialakulhat függőség. Már 7-10 nap után is.

Sajnos, ha az alap problémára nem derült fény, nem oldottad meg, akkor az adagokat idővel emelni kell majd. Elhagyni sem lehet egyik napról a másikra, orvosi javaslatra kell majd napról-napra csökkenteni az adagokat, pont a fent említett addikció  miatt. Ha teheted, igyekezz inkább odafigyelni a stresszre, sportolj, étkezz megfelelően, és igyál nyugtató teákat. Megoldás lehet még a Jóga és a rendszeres Meditáció is.