Ha valaha is szenvedtél álmatlanságban…

akkor tudod, hogy ez a jelenség mennyire kihat az egész életére, életminőségére:

  1. nem tudsz megfelelően teljesíteni a munkahelyeden, vagy a suliban,
  2. nehezen megy a tanulás,emellett
  3. a reflexek is lassulnak
  4. gyengül az immunrendszered
  5. akár cukorbetegség is kialakulhat később.

Nem csoda hát, hogy ezt az állapotot mindenki elkerülné, és meg szeretné találni a tökéletes megoldást. A fehér zajról illetve a pink, vagy rózsaszín zajról már a 2000-es évek elején is lehetett hallani, bár akkor még gyerek cipőben járt a technológia. Akkoriban csak a külön megvásárolható készülékek generálta hangokból tudtak választani a felhasználók. Mára már nem is feltétlenül szükséges beszerezni egy ilyen készüléket – bár a jóváhagyott eszközök biztonságosabnak tekinthetőek.- hiszen elég csak felmenni a youtube-ra egyik okoskészülékünkkel, és máris elindíthatunk egyet.

A csecsemőknél már régóta ismert megoldás

Eleinte főleg a kisbabáknál alkalmazták előszeretettel a szülők, a jobb alvás érdekében. A picik a tompa fehér zajt azért kedvelik, mert az anyaméhben már korai életszakaszukban is hallanak hangokat. Beszédet, vagy a környezet hangjait. Ez arra emlékezteti őket, és megnyugszanak, elalszanak tőle. Egyes kutatások szerint még a fülzúgást is megszüntetheti az alvást segítő zajok alkalmazása. Fontos, hogy a bébiknél nagyon halkan kapcsoljuk be, ne károsítsuk a hallásukat erős hangerővel.  Az appok sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az appstoreból és a play aruházból több millióan letöltötték őket a jobb alvás reményében.

Amikor lefekszünk, és készülünk elaludni, minden zajt felerősödik. Egy bent repkedő légy szárnyának zaja valósággal helikopternek hat, pedig napközben valószínűleg észre sem vettük volna, hogy bent van. Ezzel szemben elalváskor belebolondulunk, ha meghalljuk. Az alvást segítő fehér zaj, pontosan az ilyesmi kívülről, a környezetből jövő zajokat, hangokat nyomja el. Alacsony, közepes és magas frekvenciájú hangokból áll, amelyek azonos intenzitással játszanak le. Ez a monoton szaj leköti az agyat, úgy, hogy az ne igényeljen koncentrációt. Ez egy hallható frekvencia. Ezen ,, jó zaj” életrekeltéséhez használnak ingyenes applikációkat, vagy videómegosztó portálokat, esetleg úgynevezett fehér zaj generátorokat.

A fehér zaj generátorok

Gépek, amelyek azért születtek meg, hogy javítsák hangok kibocsájtásával alvásunk minőségét. Vannak olyan kutatások, amelyek azt állítják, hogy a mélyalvás stádiumában csökkenti  a stresszt. A tengerentúlon nagyon népszerűek már sok éve. Manapság már okoseszközökkel próbálják letaszítani őket a trónról. Népszerűségüket bizonyítja, hogy hipnózisos terápiákhoz is alkalmazzák őket.

A rózsaszín zaj

Ez a hang is hallható frekvencia, de teljesen más, mint a fehér zaj. Abban különbözik, hogy intenzívebb hangsáv és frekvencia váltakozások találhatóak benne. Mélyebb, és nyugtatóbb lehet. A legnépszerűbb rózaszínzajok a természetból jönnek. Ilyen például:

  • az eső hangja,
  • mennydörgés, vihar
  • a szélfútta fák, mozgó falevelek,
  • a szél hangja,
  • vagy a szívdobogás.

Rendkívül sok pozitív visszajelzés, és komment található az interneten a sikerükkel kapcsolatban. A felhasználók pozitív hatásokról számolnak be, több korábban alvászavarral küzdött ismerősöm megtlalálta a megoldást az álmatlanságára, és boldogan horpaszt az eső hangjaira.

A tudomány más állásponton van

A tudósok véleménye eltér a fehér, és rózsaszín zajok alvásra gyakorolt hatékonyságát illetően. A Journal of Theoretical Biology tanulmánya 2012-ben kimutatta, hogy egyes rózsaszín zajok csökkenthetik az agyhullámokat,növelik a stabil alvás lehetőségét. Az utóbbi években elkezdték megcáfolni, és kutatni ezeket az érveket.  A theguardian.com – azt írja, hogy Mathias Basner, a Pennsylvaniai Egyetem Orvostudományi karának professzora kutatni kezdte a zajokat, de egyértelmű tudományos tézisek még nem kerültek napvilágra. Sőt, a professzor aggódik amiatt, hogy az alkalmazások többet ártanak, mint használnak. :

,, Ha ezek az applikációk csak jót tennének, nem érdekelne, de lehetnek negítív hatásaik is, ezért csak óvatos lennék. Nem ajánlom őket, mert nincs tudományos bizonyíték a hatékonyságukra. Ha hangoknak és zajnak vagyunk kitéve, a belső fül ezt idegi jelekké alakítja át, amelyeket az agy értelmez” – mondta.Ez egy aktív folyamat, amely metabolitokat hoz létre, ezek némelyikéről kimutatták, hogy károsak a belső fülre. Testünk valószínűleg szeretne egy olyan időszakot, amikor a hallórendszer lecsillapodik, regenerálódhat és felkészülhet a következő ébrenléti időszakra.

Colin Espie, az Oxfordi Egyetem alvásgyógyászati ​​professzora hasonló állásponton van, írja a theguardian.com. Úgy vélekedik, hogy a folyamatos zajjal kísért alvási folyamatok kutatási minősége, mennyisége gyenge, illetve kevés. Alvás során az elme folyamatosan aktív. Az emberek nem tudnak mentálisan kikapcsolni. A fehér zaj ugyanolyan, mint bármely más monoton stimuláció, amelyet évtizedek óta sokféleképpen kipróbáltak, és a bizonyítékok hiányosak.”

A kutatók, professzorok nem tudják pontosan megmondani, hogy a külső ingerek blokkolása monoton zajok segítségével, milyen hatással lesz az alvásunkra. Ami tény, hogy nagyon sokan a fehér, illetve rózsaszín zaj segítségével tudnak újra aludni.  Ők azt vallják, hogy nekik ez tökéletes megoldás, ahhoz képest, hogy nem tudtak pihenni huzamosabb ideig. Az egészségügyi hatásaikól a további kutatások tükrében lehetne nyilatkozni, csak azok után lehetne teljesen biztonságosnak nevezni őket.