Mindenki arról álmodik, hogy egy szép napos reggelen felébred arra, hogy karcsúra aludta magát. Sajnos ez nem ennyire egyszerű, de az igaz, hogy alvás közben is égetsz el energiát. Meg is lepődnél, ha már most leírnám,  hogy mennyit. Pedig a józan ész azt diktálná, hogy nyugalmi állapotunkban nem égetjük a kalóriákat. A pontos érték kiszámításához számtalan tényezőt kell figyelembe venni, és csak laboratóriumi körülmények között lehetséges.

Az alvás nem más, mint a szervezet regenerálódására szánt ideje. Ennek hatékonnyá tétele érdekében csökken a testhőmérséklete. Egy átlag ember 15%-al kevesebb kalóriát éget el álmában, mint éber állapotban.

Az elégetett kalória mennyisége függ:

  • nemtől
  • kortól
  • testsúlyunktól, és súlyfeleslegünktől
  • attól, hogy sportolunk-e vagy sem, illetve milyen arányban van a testünkön izomzat,
  • milyen étrendet követünk, mennyire figyelünk oda az evésre
  •  az alvásunk minőségétől, és hogy mennyit alszunk éjszaka
  • az anyagcserénktől is függ, (az a folyamat, amikor az elfogyasztott ételeket a szervezetünk felhasználható emergiára alakítja)

Nyilván úgy fogyni, hogy holnaptól annyit teszel, hogy 10 órát fogsz pihenni, nem lehet. De ha ügyesen követed az egészséges étrendedet, és sportolsz, az alvás erre rásegíthet jelentős mértékben. Az elégetett kalóriamennyiség pontos kiszámításához szükség van a BMR – Basal Metabolic Rate  – kiszámítására, ami a szervezet normál nyugalmi működéséhez szükséges kalóriák számát adja meg. A test anyagcseréjének is hívják. Pontos kiszámítása úgy lenne lehetséges, ha 8 órát aludnánk, egy speciális laboratóriumban, majd ébredés után megmérnék  a szükséges adatokat. Ez a legpontosabb módja. A nem teljesen pontos eredményt, vagy becsült értékeket az interneten kitöltött űrlapok segítségével is van lehetőség megkapni.

Ha növelni szeretnénk az éjszaka, alvás közben elégetett kalóriák számát, akkor hidegebb levegőre, hőmérsékletre van szükség a hálószobában. Ha ezt megtesszük  szervezetnek mozgósítania kell magát, hogy az optimális körülményeket biztosítsa. Pihenés közben testünk funkcióinak mindegy 95%-a működik.

Átlagosan egy egészséges felnőtt alvás közben 40-55 kalóriát éget el a fent felsorolt befolyásoló tényezőktől függően. Nincs más dolgod mint összeadni az alvással töltött óráidat, és máris megkaphatod a becsült értéket. Ha esténként egy lightos, egészséges  vacsit fogyasztasz el, még a fogyásodat is elősegíted vele.

Az alvás szakaszai is befolyásoló tényezők

A légzéshez és a keringéshez állandó kalória mennyiségre van szükség, de különböző alvási szakaszoknál ez több is lehet. A REM, azaz gyors fázisban ( Rapid eye Movement) használjuk el a legtöbbet. Ebben a szakaszban álmodunk, a pulzusszámunk megemelkedik és hasonló az agyi aktivitásunk, mint éber állapotban. A mélyalvás közben csökken a pulzusunk és a testünk hőmérséklete. Az agyi tevékenység lelassul, ez a szakasz kevesebb energia felhasználást igényel.

Az alvás megvonása pont ellenkezőleg hat. Ennek köszönhetően a test elkezd olyan hormonokat felszabadítani, amelyek növelik az étvágyat, és még több kalóriára, szénhidrátra vágyik. Már a rövidtávú alvásmegvonás is hatással van az inzulin termelésre és a vércukorszintre. A kortizol nevű anti-stressz hormonra, amely kihat a pajzsmirigy hormontermelésére is.

Ahogy öregszünk…

Az elégetett óránkénti akár 40-55 kalória csökken. Nagy általánosságban elmondható, hogy a testömeg nő, ez azért van, mert az anyagcsere lassul. Ha növelni tudjuk a REM alvásszakaszt, azzaltöbbet tudunk elégetni. Nyilván, ha valakinek jelentősebb a súlyfeleslege, és szeretne lefogyni, az könnyebben meg tudja ezt tenni, ha megfelelő étrendet követ, és beépíti a testmozgást az életébe.

 

Források:

sleepfoundation.org

healthline.com

medicalnewstoday.com

menshealth.com