Ahány ágynemű, és ágyneműhuzat annyi féle megoldás. Kinek ez-kinek az  vált be. 2024-re már előtérbe kerültek a natúr anyagok, amelyek a természetből érkeztek hozzánk, nem hagynak ökológiai lábnyomot.

Íme az olyan természetes anyagok, amelyeket érdemes lehet figyelembe venni az alváskiegészítők kiválasztásakor:

  1. Pamut: Pamut az egyik legnépszerűbb anyag az ágyneműk és párnahuzatok esetében. Nem véletlenül, hiszen: légáteresztő, puha és kényelmes, valamint könnyen mosható. Az organikus pamut továbbá vegyszermentes termesztésből származik, ami előnyös lehet azoknak, akik szeretnék minimalizálni a vegyi anyagokkal való érintkezést.
  2. Len: Szintén lélegző anyag, amelynek még hőszabályozó képessége is van. A lenből készült ágynemű hűvösen tarthatja a testet a melegebb hónapokban, télen pedig melegít.
  3. Selyem: A selyem puha, sima anyag, amely kellemes érintést nyújt. Emellett segíthet a haj és a bőr egészségének megőrzésében. Télen talán egy kicsit hűvös, de nyáron pont ez válik előnyére!
  4. Bambusz: Bambusz az egyre népszerűbb választás, mivel antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, könnyen szellőzik, és hipoallergén lehet. Bambusz ágyneműk rendkívül puhák és kényelmesek. Hozzák számodra a ,, felhő ölelése” érzést.
  5. Gyapjú: Gyapjú jó hőszigetelő, így télen melegen tarthat, miközben légáteresztő marad. Gyapjú takarók és párnák különféle vastagságokban és sűrűségekben elérhetők, így alkalmazkodhatnak a különböző időjárási körülményekhez. Ennél a terméknél figyelni kell, hogy van egy jellegzetes illata, amelyet nem mindenki bír. Ezért fontos, hogy ezeket a termékeket mindenképp próbáld ki megvásárlás előtt.
  6. Természetes latex: Ha latex párna vagy matrac érdekel, győződj meg róla, hogy természetes latexből készültek. A természetes latex hipoallergén és ellenáll a poratkáknak.

+ Töltőanyagként pedig a toll is egy másik természetes anyag, amely gyakran használatos alváskiegészítőknél.  A tollal teli párnák népszerűek a puhaságuk és melegségük miatt. A tollal töltött párnák, paplanok esetében fontos, hogy tudd, allergén lehet! Győződj meg róla, hogy nem vagy allergiás!

Fontos, hogy az alváshoz használt anyagok kiválasztásánál figyelembe vennünk a személyes preferenciákat, az érzékenységeket és az évszakok változásait. Az egészséges alvás érdekében fontos, hogy a kiegészítők anyagai segítsék a testhőmérséklet szabályozását, kényelmesek és pihentetők legyenek. Az, hogy kinek mi a kényelmes, az relatív, de fontos, hogy megtaláld a neked kényelmes kiegészítőket!