Van az elmélet, amelyet mindenki ismer, tudod : este hat óra után már csak vizet fogyasszunk. Alvás szempontjából ez akkor állja meg a helyét, ha hozzávetőlegesen este 9 órakor le is fekszel aludni. A vacsorádat a pihenés előtt 2-3 órával kellene elfogyasztanod. Valamit mindenképpen enned kell, különben éhgyomorral forgolódni fogsz, és aztán jön a falásroham. Segítünk neked, válassz ezekből az élelmiszerekből, és egyrészt egészséges lesz az esti étkezésed, másrészt úgy fogsz aludni, mint egy kisbaba.

A felnőtt lakosság nagy része küzd időszakos, vagy állandó alvászavarokkal. Lehet, hogy az étkezési rutin megváltoztatásával már formálhatnánk ezen? Naná! Íme pár javaslatunk:

  • Kivi: Nagy mennyiségű tápanyagot, és kevés kalóriát tartalmaz. Csökkenti a vérnyomást, és az agyvérzés kockázatát. Magas a vitamin tartalma, különösen a C és E vitaminokban bővelkedik. Kiemelkedő még ásványi anyag, kálium és foszforsav tartalma. Ha abban a bizonyos lefekvés előtti 2-3 órában elfogyasztunk egyet rendszeresen, az alvásunk minőségére is kihat amellett, hogy szinte elaltat. A kutatók úgy vélekednek, hogy ennek a magas antioxidáns tartalom az oka.
kivi

Kivi, hogy miben segít? Aludni fogsz tőle

  • Mandula: a mandula rengeteg telített zsírt, és antioxidánst tartalmaz, amely jó hatással van az idegrendszerünkre. Folyamatos fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri problémák kialakulását. Például mérsékli az ideg és izomműködést, optimalizálja a pulzusszámunkat. Elűzi a stresszt, és a kellemetlen izomgörcsöket. Egy kis marék elfogyasztása után igazi relaxációs állapotba kerülhetünk.
mandula

mandula, ő felel azért, hogy jól tudj aludni

  • teljes kiőrlésű zab: estére nem valami diétás, de ő egy hasznos szénhidrát. Ha sportoltál előtte akkor belefér. Válasszunk belőle teljesen cukrozatlant. Optimalizálja a vércukorszintedet, és feltölti a szervezetedet vitaminokkal, aminosavakkal. Ezek serkentik a melatonin termelését, amely a természetes alváshormon. Ha fokozni szeretnéd a hatást, keverd bele natúr joghurtba, ami szintén a segítségedre lesz a mély alvás felé vezető úton.
zab

zab- máris könnyebb lesz majd aludni

  • Cseresznye, vagy kifacsart cseresznyelé: Akár fagyasztott cseresznyéből is elkészítheted. Ha naponta egy pohárral elfogyasztasz elalvás előtt, borítékolhatod, hogy  sejtjeidet véded a krónikus betegségektől. Emellett ez a kis piros gyümölcs is segíti a melatonin termelését. Meghosszabbítja az alvás minőségét és hosszát. Kísérletek kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása 85 perccel növelheti meg  alvásod hosszát, és segíti a cirkadián ritmust. – írja a healthline.com
cseresznye

cseresznye -hogy könnyebb legyen aludni

  • Zsíros halak: tökéletes alternatíva például a lazac, a tonhal, a pisztráng és a makréla. Tele vannak vitaminnal, jó hatással vannak agyműködésünkre, alvásunk minőségére egyaránt. Különösen a téli hónapokban lehet hasznos az esti halfogyasztás, amikor nagyon kevés D-vitaminhoz jut a szervezetünk, ezek a halak pedig bővelkednek benne, és az omega 3 zsírsavakban is.
halak

halak

  • rizs : alvás szempontjából a rizs egy jó szénhidrát. Egy tanulmány kimutatta, hogy Japánban aki több rizst eszik, permanensen jobban aludtak, mint azok akik kenyeret. Ha diétázol, akkor nem biztos, hogy bele fog férni, de ha nem, akkor egy pár kanálkával jót tehet, ha fogyasztasz belőle.
rizs

rizs

Az álmatlanságunk hátterében számtalan tényező állhat, amelyeknek érdemes a nyomába eredni. Az étrendünk nagyon befolyásolhatja a pihenésünk minőségét. Érdemes hát odafigyelni arra, hogy minőségi ételeket fogyasszunk, és vacsorára a fent hozott példák közül válogass. Ha így teszel, hosszútávon tettél valamit egy egészségesebb, vitálisabb életért.