Mindenki kutatja az egyensúlyt, és a lelkibékét, a harmóniát. Tippeink segítségével a hálószobádat is olyan helyszínné varázsolhatod, ahol élmény lesz a pihenés. A Fehng shui szabályait követve néhány elvet kell csak figyelembe venned. Első körben lássuk, hogy mi is az a feng shui, amiről mindig mindenki beszél.

Kínából ered, és meghódította a világot. Több ezer éves múltja van ennek a tudományágnak. Lényege röviden, hogy az ég és a Föld törvényeit, szabályait figyelembe véve törekszik opimális légkört, hangulatot megalkotni az otthonunkban. Célja, hogy az ellentétes energiák közt egyensúlyt hozzon létre, így lehetünk sikeresek majd az élet különböző területein. Főleg:

  • a szél,
  • a víz
  • és az energia áramlás

kellene, hogy a szemünk előtt lebegjen, ha lakberendezésre adjuk a fejünket otthonunkban. Mindezt úgy, hogy a csí maradéktalanul áramolni tudjon. Úgy vélekednek a kínaiak, hogy a csí a világegyetemet betöltő anyag. Egyszerre összpontosulnak benne természeti erők, és energiák. Ezt figyelembe véve fontos, hogy melyik szobát választjuk hálószobának, a bútorok elrendezése sem mindegy, sőt! A falszín, és a kiegészítőké sem.

Alváshoz nyugalomra van szükség. Mivel életünk egyharmadát alvással töltjük, fontos, hogy ez a szoba olyan hangulatot árasszon, amelybe szívesen lépünk be, és nem szívesen jövünk ki onnan. Válaszd ki azt a helyiséget, amelyik a főbejárattól legtávolabb helyezkedik el, mégis van annyi hely benne, hogy megfelelően berendezkedhess. Lehetőleg csak egy ajtó legyen rajta, ne nyíljon belőle fürdőszoba, vagy más szobák. Ebben a bejegyzésben a feng shui szempontjából ideális eseteket fogjuk felvázolni.

Az első kérdés, ami ilyenkor felmerül az emberekben, a bútorok stílusa. A jó hír az, hogy bármilyen stílusú berendezésekből lehet ideális szoba, a kínai tudomány szempontjából. Magyarul jók a meglévő bútorok! Első körben vegyük számba a szoba falszínét. Ideálisak a pasztell színek:

  • -halvány barnás árnyalatok,
  • -tojáshéj,
  • -barack árnyalatok.

Ha ezzel megvagyunk jöhet az elrendezés. A legfontosabb bútordarab a hálószobádban egyértelműen az ágy. 

feng shui ágy

Szóval a fekhelyedet úgy kellene elhelyezned, hogy ne essen az ajtó közlekedési útvonalával egy síkba, és körbejárható legyen. Talán az egyik  legfontosabb szabály: törekedj a szimmetriára. Ha veszel éjjeliszekrényt, mindkét oldalra vegyél. Egyformát!

  • Állólámpa?
  • Váza?
  • Díszpárnák?

Mindenből kettőt, és ugyan olyat szerezz be. Úgy feküdj az ágyban, hogy a bejárat jól látható legyen, ha esetleg valaki belépne a hálódba. Ha lehet, és megoldható, ne ablak legyen mögötted, mert az megzavarhatja az alvást, illetve a chi elillan. Ha mégsem tudod máshogy megoldani, akkor este húzd el a függönyt, mintha fal lenne mögötted. Klassz lenne, ha be tudnál szerezni egy fejvéget is, mert az is az áramlást segíti.

Használj olyan faliképeket, fotókat, amelyek nem erőteljesek, de örömödet leled bennük. Ha tudod, tedd az ággyal szembe, hogy ezt pillantsd meg reggel elsőnek, amikor kinyitod a szemedet. Figyelj arra, hogy a képeken ne legyen víz, mert a vízenergia a hálószobában nem túl jó. Világításhoz igyekezz olyat keresni, amelyiknél szabályozni tudod az erősséget. Ebben a szobában nagyon is helye van a sok gyertyának, hiszen tisztítják az energiákat.

Most pedig elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol számba kell vennünk, hogy mit nem kellene bevinned a szobába:

  • tükrök: számtalan misztikus monda kapcsolódik hozzájuk. A feng shuiban például nem jó, ha meglátod magadat ébredéskor, összezavarod vele a lelkedet. Ha nagyon nincs más megoldás, és nem tudod más szobába tenni, akkor fordítsd úgy az ágyat, hogy ne lásd benne magadat ha fekszel.
  • gerendák: ha elkerülhetetlen, hogy a mennyezeten futó gerendák fölötted legyenek kívül, akkor este takard le őket drapériával, mert nem tud áramlani a chi megfelelően.
  • ne legyen tévé, és más elektronikai  eszköz a szobában: a kékfény szennyező hatású, és felélénkít. Emellett sugároznak is a készülékek.
  • a könyvespolcnak sem itt a helye: olvasni jó, és lehet is könyv az éjjeli szekrényeden, de ne az egész könyvgyűjteményed legyen a szobában. Azért se, mert fogja a port.
  • munkával kapcsolatos jegyzetek, vagy fitness gépek: ezek elvonják a figyelmedet a pihenésről.
  • szökőkutak: hordozzák a víz energiát, és számtalanszor ki kell majd menned mosdóba.
  • rendetlenség: legyen rend az ágy alatt, az ágyneműtartóban, és a szekrényekben is.

Fontos, hogy az egész otthonod területén, így a hálószobában is tarts rendet, mert akkor az életed minden területén pozitív változást tapasztalhatsz majd. Ez már önmagában harmonikus közeget fog teremteni körülötted. A feng shui számos példát és segítséget kínál, többi helyiség berendezésére is. Ha van kedved, ásd bele magad a témába, megéri!