Szeretném a cikk elején leszögezni, hogy nem célom az ítélkezés. Környezetemben is megoszlanak a vélemények a téma kapcsán, sokan beengedik a kutyit/cicut az ágyba, mások pedig hallani sem akarnak róla. Ezt mindenki döntse el belátása szerint. Szeretnénk pár érdekes tényt bemutatni.

Jómagam együtt alszom a cicámmal – már ha van kedve hozzá, hiszen a macskák elég öntörvényűek -, ő csak benti, nem mehet ki. Saját tapasztalataim vegyesek ezzel kapcsolatban. Addig, amíg olvasgatok, tévézek, tök jó, és megnyugtató a cica jelenléte, sőt! Feltölt érzelmileg. Amikor alvásra kerül a sor, akkor már néha van, hogy zavaró, hiszen ő más életritmusban éli a napjait, mint én. Felkel játszani, wc-zni esetleg enni. Mindez hanghatással is jár persze, amire felkelhetek. Ettől függetlenül, szeretem, ha a takarómon pihen.

Számos kutatás, és a napjainkban is népszerű állatos terápiák is bizonyítják, hogy egy kutya vagy macska jelenléte mennyi pozitívumot ad egy ember életében, nincs ez másképp alvás közben sem, lássuk a pozitívumokat:
  • Akik egyedül élik az életüket, nem érzik majd annyira magányosnak magukat A kisállat ölelése, és a test melege pozitívan hat a lélekre.
  • Egy állat simizése rengeteg belső feszültségtől szabadít meg bennünket. A cicáknál kifejezetten igaz ez, mert a dorombolás bizonyítottan megnyugtató és segít elaludni. Ami talán napjainkban a legfontosabb, mindez csökkenti a stresszt.
  • Meleget is adnak nekünk a hideg éjjeleken a kis szeretet-kályhák.
  • Biztonságban érezzük magunkat mellettük, ez főleg az ebekre igaz, hiszen minden zajra felébrednek, és jeleznek.
  • Erősíti a gazdi és állat közötti érzelmeket, köteléket.
  • A simogatás azáltal, hogy csökkenti a stresszt, minimalizálja a magasvérnyomás lehetőségét, és enyhítheti a már meglévő ilyen jellegű problémákat.
  • Kellemesebb felkelni reggelente egy macska bújására, dorombolására vagy egy kutyapuszira, mint a rikácsoló ébresztőórára.
  • Ha reggel a kis négylábú családtagot pillantjuk meg először, máris jól indul a reggelünk.

Azért természetesen mindig meg kell vizsgálnunk a másik oldalt is. Nem minden arany ami fénylik, az együtt alvásnak sok hátránya is van, ilyenek például:

  • Egy kutyát tekintve megborulhat a falkában betöltött szerepkörünk. Normál esetben mi jelentjük nekik a falkavezért, ez megingathatja őket.
  • Szintén az ebeknél jellemző, hogy kialakulhat a túlzott védelmi reakció bennük, és akár ellenfelet láthatnak partnerünkben, házastársunkban.
  • Ha az kedvenc mocorog, ágyaz, helyezkedik szuszog, ugat, dorombol, felkelthet minket, megszakítva ezzel mélyalvási ciklusunkat.
  • Allergiás vagy akkor egyáltalán nem ajánljuk az együtt alvást, hiszen az elhullott szőr tápálálja az atkákat a matracban.
  • Az élősködők miatt is érdemes átgondolni a döntést, hiszen nehéz lenne kiirtani a bolhákat.

Ha tudatosak vagyunk, és szeretnénk megóvni a matracunkat, akkor a mérleg nyelve megbillenhet afelé, hogy inkább helyezzünk egy kis fekhelyet az ágy közelébe a szobában, de ne engedjük fel az állatkánkat magunk mellé. Bundájukon gyakran széklet, vizelet és sárdarabkák mikroszkópikus részecskéi lehetnek.

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél állatoddal együtt pihenni esténként, akkor javaslunk pár intézkedést:

  • használj matracvédőt. Bármilyen pisis balesetet könnyedén megakadályozhatsz a megvásárlásával. Pluszban véd az elhalt hámsejtektől, szőrszálaktól is. Nagy hőfokon mosható, ezért garantálja a higiéniát.
  • cserélj gyakrabban ágyneműt, mert az atkák bőrdarabocskákkal, szőrrel táplálkoznak. Mondani sem kell, hogy micsoda paradicsom lenne ez nekik, ha hetekig ugyanabban a szettben aludnál.

Következetesnek kell lenned, ha beengedted a négylábú gyermeket az ágyba, akkor mindig be kell majd. Leszoktatni nagyon nehéz lesz róla, bár nem lehetetlen. Apró lépésekkel sikerülhet. Első körben szükséged lesz egy fekhelyre, közvetlenül az ágyad mellett. Aztán mindig, fokozatosan távolabbra kell költöztetned. Ne felejtsd el megdicsérni, ha a kívánt eredményt elérted nála.

Kutyásoknak

Ahogy feljebb olvashattad, írtam róla, hogy a kutyának kellenek a szabályok. Bár már nem farkasként él a vadonban, egyszerűen ők így működnek. A falkavezér az ő szemükben mi vagyunk. Szabályok kellenek neki, és határok. Kellenek olyan territóriumok, ahová ők nem léphetnek be, csak mi. Könnyen lehet, hogy az egyik ilyen tilos terület az ágyunk lehetne, így nem nem fog összezavarodni.

Cicásoknak

A kinti-benti, kijárós cicák parazitákat tudnak terjeszteni. A macskás gazdik gyakrabban elfeledkeznek a kötelező oltásokról, és a féreghajtásról. Ez veszélyes lehet. A bent tartott példányok szinte egész nap alszanak, amikor nem vagyunk otthon, és estére összpontosulnak az energiáik, amelyeket nagy valószínűséggel hajnali tombolással fognak levezetni.

Azt magabiztosan kijelenthetjük, hogy nehéz eldönteni, hogy  van-e itt helyes választás. Inkább rád bíznánk a döntést. Cselekedj úgy, ahogy a legjobbnak látod, és aludj jól!