Egyre több tudományos, szaklapban foglkoznak vele, hogy a párnát nem csak a fejünk alá hasznos tenni alvás közben. Szinte mindegyik alvópóz igényelné a megfelelő kiegyenlítést, alátámasztást. Egyébként sokan ösztönösen igyekzenek ideálissá tenni az alvópozíciójukat, azzal, hogy a lábuk közé teszik a takarót.

Optimalizálja a gerinced tartását

Ha tudatos vagy, akkor olvass figyelmesen, és a gerinced egészségét tartsd szem előtt. Mindenki tudja, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük. Ez közel 10 évnyi pihivel töltött időt jelent, és ha mindezt egy rosszul megválasztott alvópózban tesszük, az bizony maradandó nyomot fog hagyni a tartásunkon. A jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel megelőzhető ez! Szétbontottuk a hasznos tippeket alvópózokra vonatkoztatva.

Oldalt alvóknak így lehet jó a plusz párna

Ha az oldaladon szoktál feküdni , akkor a csípődet és a válladat nyomás terheli alvás közben. Egyesek még kicsavarodott testhelyzetet is produkálnak. Segít neked, ha párnával a lábaid között alszol el. Ilyenkor a tested ösztönösen egyenes pozícióba rendezi a csípődet, és a derekadat. Akadnak akik arról is mesélnek, hogy ez a megoldás segít a derékfájás mérséklésében. Azért, mert csökkenti a kialakult nyomást, és terhet vesz le a hátról is. Egyvonalba kerül a vállad és a csípőd, és ez nagyon jót tesz a tartásodnak is. Fontos, hogy a párna amit a fejed alá teszel optimális magasságú legyen. Se túl alacsony, se túl magas. Plusz tipp : ha úgy érzed, hogy ez a póz elemeli a csípődet a matractól, ékeld ki. Kísérletek bizonyítják, hogy  alváskor nem szimmetrikusan helyezkedik el a gerinncünk az ággyal, és ez probléma. Ezért jó, ha elkezdesz párnát használni alvópózodhoz:

  • kisebb lesz a csípődre nehezedő nyomás
  • megakadályozza, az éjszakai görcsöket, zsibbadást és így megfelelően tud áramlani a vér
  • csökken a porckorongsérv kockázatának kialakulási esélye

A kismamáknak nem újdonság a plusz párna

A terhespárnák, vagy kismamapárnák már mindenki számára ismertek. A funkciójuk is hasonló. Az áldott állapotban lévő hölgyeknek a pihenés igazi mumussá válhat. Nem könnyű megtalálni a legjobb pozíciót. Azért, mert háton aludni nem szabad a derékra nehezedő terhelés miatt, és a babának sem komfortos. Evidens, hogy hason sem lehet feküdni. Már önmagában ez a két póz kizárása is baj. A súlynövekedés miatt napközben is extrém módon terhelődik a csípő, a gerinc és a térd. A párna ölelése, vagy az ahhoz történő bújás komfortosabbá teszi az alvást.

 

Így használd ha háton alszol

A jó hír neked, hogy ez a póz kevesebb alátámasztást igényel. Olyan párnát vásárolj, amelyet lábaid alá raksz, hogy az természetes ívben legyen a gerinced, és a nyaki csigolyáid.  Ez a póz ideális lehet ilyen formában a horkolás megelőzésére is. Érezni fogod, hogy hogy kényelmes. Ezáltal megfelelő lesz a görbület, és egyformán terhelődnek az izmaink. Segít a rajz!

Hason alvóknak így lehet hasznos

Ebben az alvópózban terhelődnek  legjobban a belső szerveid a rájuk nehezedő nyomástól. Sajnos csípőproblémáid is kialakulhatnak később. Ha meg tudod oldani, próbálj meg változtatni, és máshogy aludni. Addig is, egy olyan párnára lesz szükséged, ami nem túl magas, és a nyakadat vízszintesben tartja. Ezután a csípő alá helyezz egy laposabb párnát, a tökéletes tartás érdekében.

Életünk jelentős hányadát töltjük ágyban párnák között. Miért ne maximalizálhatnánk az egészségre gyakorolható hatást? A fent leírt módokon nagy lépést tehetsz annak érdekében, hogy ne deformálódjon a gerinced, a csípőd stb.