Az emberi test egy összetett biológiai rendszer, amelynek töltődéséhez, fejlődéséhez, regenerálódásához szükséges a megfelelő mennyiségű alvás, a kiegyensúlyozott működéshez. Az alvás minősége és mennyisége alapvető hatással van az egyén általános egészségi állapotára és jólétére.

Vajon a földön alvás mennyire tud pihentető lenni?

A 2000-es években több ismerősöm esküdött arra, hogy a kemény fekhelyek jegyében a földön alszanak. Volt aki szőnyegen, volt aki egy polifoamon, a haladó szintűek fedőmatracon, szivacson, stb. Akkoriban kezdett el a köztudatba égni, hogy a kemény matrac az egészséges. Aztán sok esetben hamar kiderült, hogy nem így van mindenkinél.

A földönalvás hosszabb távon kárt tesz a gerinc ívben, elcsúszhatnak a csigolyák is. Megfájdulhat a váll, a csípő és a derék. Emellett úgy érezheted magad, mintha nem is aludtál volna egyáltalán. Hosszútávon ez a testi deformálódásokon túl kialvatlan is leszel. Ha a test nem kap elég alvást, romlik a teljesítménye, a koncentrációs képessége, és az immunrendszer is.

Az alvás során az immunrendszer ideálisan működik, ennek köszönhető, hogy képes hatékonyan védekezni a fertőzésekkel szemben. Az alvás hiánya az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, növelve ezzel az egyének hajlamát a betegségekre és fertőzésekre.

Ha a földön alszol az számos egészségügyi kockázattal járhat.

Itt néhány olyan indokot olvashatsz, ami miatt egyáltalán nem javasoljuk, hogy földön aludj:

  1. Kényelmetlen, kemény és helytelen testtartást ad: általában nehéz megtalálni a megfelelő testtartást, kényelmes alvási pózt. A kemény felület miatt nyomáspontok alakulhatnak ki és feszültség lesz az ízületekben. Ez kényelmetlen, és fájdalmas.
  2. Testhőmérséklet-szabályozás: A földön alvás során nehezebb fenntartani az ideális testhőmérsékletet. A hideg vagy túl meleg befolyásolja az alvásminőséget, megtöri a folytonosságot.
  3. Szennyeződések: A földön sok a nem látható baktérium , rovar, a nedvességnek stb. A szőnyegek például néha több koszt tartalmaznak, mint egy wc csésze. Ez növelheti a fertőzés és az allergiás reakciók kockázatát.
  4. Kialvatlanság: A talajon általában nem ugyanazt a pihenést és regenerálódást kapod, mint egy optimálisan kialakított matracon.

Vannak olyan vallások, kulturális szokások, ahol a talaj ágyként szolgál.  Ez nekik teljesen megszokott és kényelmes. Természetesen a hátrányok őket is érintik.

A rendszertelen alvásiminták és a földönalvás gyakran társulnak olyan betegségek kialakulásával, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség. Az alváshiányhoz kapcsolódó hormonális változások befolyásolják a test súlyszabályozását és az anyagcsere folyamatokat, ami hozzájárul ezeknek a problémák megjelenéséhez.

Néha belefér…

Főleg gyermekkorban, fiatalon, vagy tinédzserként, szinte mindenki aludt már a barátainál a Földön. Akkor sem voltak életünk legpihentetőbb éjszakái, de a fiatal szervezet jobban bírja. Ahogy idősödünk, egyre kevésbé alkalmas a kemény fekhely a tetsünknek. Azért ha van lehetőség, vendégségben is  inkább válaszd a kanapét, még akkor is, ha az nem kihúzható.

Összefoglalva, a földönalvás káros lehet az egészségre, ha van más választás mindenképp kerüld el. A kényelem is hozzá tartozik a minőségi alvás feltételeihez, persze néha egy délutáni szunyálás a kutyáddal a szőnyegen, belefér. Az még nem fogja befolyásolni az egészségi állapotodat.