Érdemes kis pihenőt tartani a hosszabb utak alkalmával, az éjszakai vezetés közben, pedig nem szégyen megállni aludni. A biztonság sokkal fontosabb, mintsem, hogy kockáztassunk.

A közúti balesetek közel fele a fáradtság miatt történik!

…Ezt pedig nemcsak a kialvatlanság okozhatja, hanem valamilyen alvási zavar is.” – ez derült ki a Tények 2017. október adásából. A tudósítás azt is tartalmazza, hogy szakemberek szerint az autóbalesetek 44 százaléka fáradtság miatt történik.

Magas számok

A Somnocenter arról ír, hogy: „Egy amerikai egyesült államokbeli felmérés szerint évente átlagosan 83.000 baleset történik a gépjárművezető aluszékonysága miatt, ebből 1000 eset halálos kimenetelű, míg 71.000 eset sérüléssel jár.

Egy másik felmérés szerint hat halálos kimenetelű közlekedési balesetből egy a vezetés közbeni álmosság számlájára írható, és nyolc esetből egynél ez felelős azért, hogy a gépjárművezető vagy utasa kórházi ellátásra szorul. A gépjárművezetés közbeni elalvásos esetek gyakorisága azonban feltehetőleg még ennél is magasabb, hiszen a következmények nélküli elszunnyadásos esetek egy részére nem derül fény.”

Mégsem pihenünk

Hasonló észrevételekről ír az utónavigátor.hu is. A Brake közlekedésbiztonsági szervezet, valamint a Direct Line biztosító több mint ezer sofőrt kérdezett meg vezetési szokásaikról a nyaralási szezon kezdetén. A válaszadók 55 százaléka nem szokott kétóránként megállni pihenni, míg minden tizedik egyhuzamban vezet a célállomásig, és csak akkor áll meg, ha az elkerülhetetlen (rosszul lesz az utas, vécézni kell stb.). Sokan azzal rontják túlélési esélyeiket, hogy a nagy utazás előtti éjszakán nem alszanak eleget, csak a megkérdezettek 45 százaléka alszik előtte több mint hét órát.

Álomból a halálba

A probléma sokkal súlyosabb mint gondolnánk. „A kialvatlanság, a végletes kimerültség álomba kényszerítheti azt is, akinek az ébren maradás létkérdést jelent. Például a gépjárművek vezetőit, amint azt a közúti katasztrófák helyszínelői sajnálatosan sokszor kénytelenek megállapítani.” –erről már az MTI írt 2005-ben, Álomból a halálba című cikkében.

Mit tegyünk, hogy ébren maradjunk?

Álljunk meg óránként és nyújtózkodjunk, tornázzunk a kocsi mellett kicsit, mozogjunk, hogy felfrissüljön a testünk, és éberebbek lehessünk!

A kávé és energiaital átmenetileg segíthet, de nem megoldás hosszú távon. Mértéktelenül pedig sokkal többet árt, mint használ! A rágó, szőlőcukor, csoki kicsit szintén dobhat az energiaszintünkön, de ezt sem szabad túlzásba vinni!

Segíthet a rádióhallgatás, ami változatosabb, mint a monoton zene, mert beszélgetések, hírek szakítják meg. A legjobb, ha valakivel beszélgetünk az úton, mert ez is segíthet éberen tartani a figyelmet.

A legfontosabb: aludjunk eleget vezetés előtt, csakis kipihenten vezessünk. Ha ez nem lehetséges, akkor mindenképpen álljunk meg aludni, ha álmosak vagyunk. Inkább veszítsünk egy órát az útidőből, mintsem ne érjünk oda!

Mi pedig a pihentető alvás szakértőjeként rengeteg hasznos tanáccsal, és kiváló termékkel járulunk hozzá a kényelmes és nyugodt alváshoz, hogy mindig kipihent lehessen, és biztonságosan induljon útnak!