Önnel is bizonyára előfordul időnként, hogy kimerültebben ébred, mint ahogyan előző este nyugovóra tért. Ezután nem csoda, ha egész nap morcosnak és fáradtnak érzi magát. Ilyen kábult állapotban nem tud koncentrálni a munkahelyén és a családja sem örül, ha este jottányi ereje sincs és elbóbiskol a vacsoránál…

Ilyenkor csak annyit , hogy kellemesebb körülményeket biztosít a jó alváshoz.

Nyilván vannak tényezők, amelyeket nem tud befolyásolni (nem tompíthatja a folyamatosan dübörgő villamos robaját és az autóforgalmat is nehéz lenne leállítani), mégis rengeteget tehet azért, hogy mélyebben aludjon és így alaposabban kipihenje magát.

Íme, ezek a legfontosabb feltételek, hogy az alvást valóban pihentetővé varázsolja!

A jó alvás ellenségei: túl sok evés-ivás, kávé, alkohol és cigaretta.

Alvás előtt egy-két órával vacsorázzon meg, hogy ne legyen éhes, de ügyeljen rá, hogy ne túl nehéz ételt fogyasszon, amitől úgy érzi, tele van a hasa.

Az üres és a teli gyomorral is ugyanaz a gond: nem tud majd rendesen aludni! Ahogyan az sem mindegy, mennyit iszik a pihenés előtti órákban. Senki sem tud nyugodtan aludni, ha hajnalban arra ébred, hogy a vécére kell mennie…

A nikotinnal, a koffeinnel is muszáj csínján bánnia, mielőtt aludni tér. A cigarettától és a kávétól hosszú órákon át élénkebbnek érezheti magát, de sajnos pusztító a hatása az alvás minőségére.

Az alkohol kicsit csalóka kapcsolatban van az éjszakai nyugalommal. Elálmosodik tőle, ha csak egy keveset kortyol belőle. Más a helyzet, ha mértéktelenül iszogat: búcsút inthet a mély, pihentető alvásnak (és lehet, hogy az alkohol néhány rémálommal is megajándékozza Önt).

A rendszeresség meghozza a jutalmát

Aki mindennap (hétköznap és hétvégén is) ugyanakkor fekszik és kel, az a kipihentség szempontjából aranyat lel!

A következetes alvási rend erősíti a szervezetünk alvás-ébrenlét ciklusát, ugyanis minőségi felfrissülést eredményez mind fizikai, mind pedig szellemi szinten.

Alakítson ki egy megszokott rituálét elalvás előtt!

Néhány rendszeres esti szokás azt üzeni a testünknek: közeledik a pihenés ideje.

Ez állhat egy meleg, izomlazító fürdőből, zuhanyból vagy nyugtató zenehallgatásból, mely lassan lecsendesíti az elméjét.

(A tévénézés nem ajánlott, mert kutatások szerint a képernyő előtt töltött idő olyan emocionális ingereket tartalmazhat, melyek megzavarják az éjszakai nyugalmat, tehát épp ellenkező hatást ér el vele.)

De egy érdekes, vagy szórakoztató könyv olvasása is jó megoldás, mielőtt lekapcsolja a lámpát.

Ezek a kellemes elalvás előtti szokások ellazítják az elméjét, mielőtt átengedné magát a teljes pihenésnek.

Kényelmes környezet

Rendezze be hálószobáját úgy, hogy abban valóban élmény legyen az alvás, ahol minden adott a tökéletes pihenéshez.

Nagyon szubjektív, hogy kinek milyen az igazán pihentető környezet: lehet hűvös és csendes, másoknak meg a meleg szoba kedvez. Füldugó segítségével kizárhatja a zavaró éjszakai zajokat, a ventilátor pedig rengeteget javít a fülledt nyári éjszakák forróságfaktorán.

Ha van háziállata, döntse el, hogy vele együtt vagy inkább egyedül tudja jobban kipihenni magát.

Az alvás akkor lesz az igazi, ha az Ön számára legkényelmesebb matracon és párnán tud pihenni. Ebben a Matrackuckó alvásszakértői kézséggel segítenek Önnek. Jöjjön el alvásszaküzletünkbe, ahol mindent megtalál ahhoz, hogy éjszakánként minőségi alvásban legyen része!

http://www.agy-matrac.hu/

A délutáni alvás tönkreteszi az éjszaka nyugalmát

Biztosan Önnel is megtörtént már, hogy elcsábult és délután is egy maratonit szunyált.

Néhány japán munkahelyen a dolgozók délután privát kis sátrakba vonulnak, és rövid alvással csökkentik a kemény munkanapok fáradalmait.

Első hallásra talán irigyelheti is őket, ám mindjárt csökken a lelkesedése, amint megtudja, hogy a délutáni 10-30 perces szendergés szabotálja a nyugodt éjszakai pihenést.

Kivételt jelent természetesen, ha éjszakai munkát végez. Ilyenkor gondoskodjon kellő sötétségről a hálószobában, tartsa lehúzva a redőnyt, hogy a napfény ragyogása ne zavarja a belső óráját, az alvással töltött nyugodt időszakot.

Tudta Ön, hogy pihentetőbben alszik, ha jó kondiban van?

Első hallásra ellentmondásos összefüggés, de igaz.

A rendszeres fizikai kihívások, sportok (futás, tánc, gyaloglás, stb.) után gyorsabban elalszik, garantált a mélyebb, minőségi pihenés.

Teszteljen minél több testmozgást. Mindegy, hogy focizik, szambázik, biciklizik, netalán capoeirázik, a lényeg, hogy minél többet mozogjon, és közben jól érezze magát!

Reggel pedig úgy ébred majd, mintha újjászületett volna!

Száműzze a stresszt! Lazítson és nevessen többet!

Biztosan Önnel is előfordul a munkahelyén, hogy valóságos szökőárként zúdul Önre a feladatok tömege.

Ilyenkor azt sem tudja, mivel foglalkozzon először, és mire belevág az egyikbe, máris 10 másik ügy robban elő a semmiből…

Mi ennek a szédítő pörgésnek a végeredménye?

Őrjítő stressz, ami állandó idegeskedéshez és álmatlansághoz vezet! Ilyenkor rangsorolhatja a feladatait, ez már önmagában is enyhíti a feszültséget. Ha nagyon feszített a tempó a munkahelyén, gondoskodjon arról, hogy otthon már alacsonyabb üzemmódra kapcsolhasson, és végre jól érezze magát, ami a nyugodt éjszakai alvására szintén pozitívan hat majd. Ilyenkor napközben is fontos, hogy néha kisebb szüneteket tartson és lazítson, különben felőrli a stressz.

Nincs tökéletes recept arra, hogyan katapultálja az életéből a feszültséget, de sokat segít, ha több időt tölt a családjával, a legjobb barátaival, és minél többet nevet.

Ez az igazi stressz-menedzsment!

Szép álmokat és kényelmes matracot kívánunk!

Forrásaink:

http://www.mayoclinic.org/

https://imgflip.com