Egyre többen dolgoznak éjszaka, pedig veszélyes lehet. Érdemes odafigyelni a szervezetünk és testünk üzeneteire, hiszen a kialvatlanság, a túlhajszolt életmód, és az éjszakai munka is ronthat az egészségi állapotunkon..

A hírekben mindennapos, hogy az éjszakai munka káros hatásairól olvashatunk, számos kutatás támasztja alá, miért nem érdemes hosszú távon végezni. Kapcsolatba hozták a cukorbetegséggel, növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és a szívroham előfordulásának arányát. Erre jutottak a délkelet-angliai Surrey Egyetem Alváskutató Központjának szakemberei, amikor molekuláris szinten vizsgálták a váltott műszak szervezetre gyakorolt hatásait – adta hírül a BBC News, 2014-ben.

A HR doktor blog arra hívja fel a figyelmet, hogy: „Az alvás-ébrenlét zavara fokozott stresszt jelent, az éjszakai munka magasabb vérnyomást, pulzusszámot, valamint az arra érzékeny egyénekben akár pszichés panaszokat, depressziót, idegi kimerültséget, így az immunrendszer gyengülését is okozhatja.” Míg a hazipatika.com azt említi, hogy a váltott műszak rontja az agyi kapacitást: kísérleti alanyok rosszabbul teljesítettek a memóriateszteken, lassabban oldottak meg bizonyos feladványok, és az átlagos teljesítményük alulmúlta a kontrollcsoport tagjaiét.

A jelenséget azért is érdemes körbejárni, mert az új típusú munkarendekben szinte általános az éjszakai munkavégzés. Nem feltétlenül a fizikai munkára, és a több műszakos munkarendre kell gondolnunk. Nem csak a felnőttek veszélyeztetettek, bár a fiataloknál az este tíz és reggel hat óra közötti munkarend törvény szerint sem irható elő, otthon azt csinálnak, amit csak akarnak, vagyis ha éppen hajnal kettőkor támad kedvük, vagy jut idejük a netes munkára, hát akkor.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint csaknem 70 ezren dolgoznak a szektorban rendszerint éjjel. Azok aránya pedig, akik kizárólag éjszakai beosztásban vannak, 3 százalék. A váltakozó műszakban dolgozóké 2017-re 27 százalékra emelkedett a 2007-ben mért 18 százalékhoz képest-ezt már a BAON.hu közölte.

Dr. Megyeri Miklós Munkavédelem könyvében külön kitér az éjszakai munka hatásaira. Ő azt írja, hogy a váltott műszakban végzett munka és a koszorúér-betegség gyakorisága között összefüggés van. Szerinte a váltott műszakban végzett munka megzavarja a napi ritmust (a szervezet élettani és biokémiai folyamatainak a nap folyamán történő folyamatos változása), a magatartás megváltozását eredményezi, és az életmódból adódó társadalmi problémákat.

Megoldásként említi többek között a vállalatok egészségügyi programjainak kidolgozását, a munkakörülmények minél megfelelőbb szintű kialakítását. Ismerve az Y és Z generációs munkavállalókat, joggal feltételezhetjük, hogy az éjszakai munkavégzés az életük része, a kérdés az, hogy mennyire gyakran. Egy másik területre is gondolnunk kell, ezek pedig az otthon dolgozó édesanyák, akiknek a napi feladatok mellett csak éjszaka jut idő a munkára.

Számos olyan helyzet lehet még, amit nem ismerünk, ezért arra kérünk, hogy írd meg nekünk, hetente hány órában dolgozol éjszaka, és milyen munkakörben? Mit teszel azért, hogy biztosan ne legyen ez káros hatással a szervezetedre? Küldd el nekünk azt is, ha van tipped az egészségünk megőrzésére éjszakai munka mellett!

A munkádhoz te értesz a legjobban, mi a pihentető alvás szakértői vagyunk. Ha szeretnél egy hosszú nap után, vagy akár néhány éjszaka átdolgozott munkaóra után úgy aludni, hogy az egészségedet szolgálja, jó helyen jársz. Nézd meg aktuális ajánlatainkat!