Jól aludni csak jó minőségű fekhelyen lehet. Ez nem csak a matracon múlik. Biztosítani kell a tisztaságot, a szellőzést, az ágybetét védelmét minden ember számára, különösen így van ez a gyerekek és fiatalok esetében, akik sokkal több időt töltenek az ágyukban, mint a felnőttek.

Mire fektessük a kisbabákat?

A legfontosabb kritérium, a megfelelő alátámasztás. A gyakori és téves hiedelemmel ellentétben nem az a fontos, hogy a matrac kemény legyen, hanem az, hogy megfelelő alátámasztást adjon a testnek. Az is lényeges szempont, hogy kellemes meleget biztosítson a fekhely, de ne izzadjon meg a baba. Kerülni kell azokat a fekvőhelyeket, amelyekbe a picik hason fekve belesüppedhetnek, hogy megelőzhessük a bölcsőhalált.

Mindezek mellet a jó matrac jól szellőzik, így az izzadság és egyéb becsorgó nedvek sem maradnak benne, hanem kipárolognak. Ez ugyanolyan fontos, mint a tisztaság.

A szakértők megfigyelték, hogy Magyarországon igen trendi kókuszmatracot vásárolni az újszülöttek számára. Sokan azt állítják, hogy azért mert

  • többnyire bio,
  • jól tisztítható,
  • kemény,
  • jó a szellőzése,
  • kiegészíthető egy puhább réteggel.

Bár sokan esküsznek, hogy ez így is van, többen számoltak be arról, hogy bizony nem is olyan könnyű tisztítani és a higiéniája sem százszázalékos, mert a kókuszrostok, mint élelmiszeripari melléktermékek, nem ellenőrizhető gazdaságokból származnak, ezért számtalan esetben élősködők találhatók a rostokon.

Az internet népe alternatívaként szivacsmatracot ajánl. Érveik közt felsorolják, hogy könnyen tisztítható, mert nem kell mást tenni, mint berakni a mosógépbe. Tartós is, hiszen folyamatos használat alatt sem fedezhető fel gödrösödés rajta. Vannak kemény szivacsmatracok is, amelyek nem süppednek be a baba súlya alatt és mindez általában megkapható egy kókuszmatrac árának feléért.

Az első ágy

A kisgyerekek életébe egyszer csak eljön az az idő, amikor kinövik a rácsos kiságyat és egy nagyobb, több szabadságot biztosító kuckót kapnak. Gyakorló anyukák és apukát hetente több alakalommal is szembesülnek azzal, hogy a kicsik igencsak igénylik az együttalvást, ezért úgy kell az ágyat kiválasztani, hogy azon kettes is elférhessenek és kényelmes legyen a pihenés szülőnek, gyerkőcnek egyaránt. Nincs annál kellemetlenebb, mikor az éjszaka folyamán azért kell felkelni (a csemete mellől), hogy normálisan le lehessen feküdni.

Az ágyat nem csak alvásra használják a gyerekek. A 4-5 évesek egyik kedvenc játéka az ágyon ugrálás, amely csak rugós matraccal az igazi. Kaphatók már igen jó minőségű táska-, meg bonellrugós ágybetétek is.

A mormoták vacka

Mary Carskadon pszichiáter kutatása döntötte meg azt a tévhitet, hogy az ember alvásigénye kisgyermekkortól folyamatosan csökken. A kutató bebizonyította, hogy tinédzserkorban legkevesebb 8 és fél óra, általában pedig 9 óra 15 perc alvásidőre van szüksége egy fejlődő szervezetnek. Egyértelmű, hogy a kamaszok életének nagy hányada az ágyban játszódik, ehhez nyugodtan hozzászámíthatjuk a számítógépezést, az olvasást és a tévézést, sőt: rengetegszer a tanulást is.

Számukra tehát olyan matracra van szükség, amely nemcsak a test jó alátámasztását biztosítja, hanem bírja a gyűrődést is és megfelelő higiéniával rendelkezik. A kifejezetten az ifjúság számára tervezett fekvőhelyek jó klímaszabályozó képességgel rendelkeznek, gyakran jár hozzájuk antiallergén huzat is.

A jó minőségű gyerek és ifjúsági matracok alapanyaga a speciálisan kialakított hideghab matrac váz, különleges CNC vágással valamint ragasztással. Vastagságuk általában kisebb, mint a felnőttek számára ajánlott ágybetéteké, körülbelül 10–14 centiméter. Alátámasztásuknak biztosítani kell a jó szellőzést, ezért az ágydeszkákat 6-7 centire érdemes elhelyezni egymástól. Semmiképpen se használjuk teli forgácslapot.

Miből legyen a matrac?

Matracok alapanyaga lehet „antibakteriális” hideg hab, amely rugalmasabb a közönséges szivacsnál, jobban idomul a test körvonalaihoz és nem deformálódik, így jobban esik rajta az alvás. Az anyag szerkezetében található csatornák biztosítják a nedvesség elvezetését és a szellőzést is. Az antibakteriális jelleget az úgynevezett ultra-fresh adalékanyag kölcsönzi, amely távol tartja a poratkákat és más kórokozókat. Akkor lesz teljes a fekhely védettsége, ha olyan huzattal látjuk el a matracot, amely 90 fokon mosható.

Létezik még a latexált kókusz matrac, amelyben a kemény és rostos kókuszt latexel veszik körbe. Nem antibakteriális, viszont elég jól tisztítható, rugalmas és jól tartja az alvó testet.

Kínálnak tiszta latexből készült ágybetétet is. Ez szintén természetes anyag, hiszen a kaucsukfa terméke, nem más, mint habosított gumi. Kevésbé praktikus, mert nehezen szellőzik.

A szivacshoz hasonló anyag a matrachab, de rugalmasabb annál és olcsó is.

Miből készüljön a huzat?

A matrachuzat anyaga lehet tiszta nylon, azaz szellőző nylon, amely a nedvességet nem engedi át, de biztosítja a szellőzést; és lehet mosható pamut. Olyan természetes anyag, amely tisztítható akár 90 fokon is, így nagyon tiszta környezetet biztosíthatunk. Kapható hatvan százalék pamutot és negyven százalék műszálat tartalmazó huzat is.