Biztos, hogy mindenki találkozott már az éjszakai fogcsikorgatással, melynek neve Bruxizmus. Amellett, hogy nagyon idegesítő, rendkívül egészségtelen is.  Hihetetlen de igaz: ilyenkor a fogainkra akár 40kg-os nyomás is nehezedhet, ami egy kiskamasz teljes testsúlya.

Ez a folyamat lényegében egy teljesen önkéntelen reakció. Ilyenkor a rágóizmokat nehezedik a rendkívül erős terhelés, az által, hogy az alsó és a felső állkapcsot összezárjuk, és hosszában, vagy keresztben csúsztatjuk egymáson a fogsorunkat. Biztos, hogy mindenki csinálta már életében, leginkább gyermekkorban a jellemző, de a felnőtteknél is jelen van. Ha csak egy nehéz időszakon megyünk át, és később elmúlik, akkor az teljesen normálisnak mondható. Egyébként lehet egy rosszul nőtt fogsor is az oka.

Az emberek nagy többsége nincs is tudatában annak, hogy egyáltalán csinálja, amíg a párjuk, vagy a fogorvosuk el nem mondja nekik. A kiváltó okot a lelki problémáinkban kell keresni. Fő indoka a kimerültség, a harag és a stressz. Ezek hatására a felgyülemlett feszültséget álmunkban próbálja meg feldolgozni a testünk. Csikorgatás ideje alatt a fogakra sokkal nagyobb nyomás nehezedik, mint sima rágás közben.

A fogcsikorgatás hosszútávú következményei:

  • az erős nyomások hatására, károsodik a fogak felszíne, teljesen sík lesz
  • érzékennyé válik, és elvékonyodik a fogzománc
  • extrém esetben rágási nehézségeid lesznek

A fogcsikorgatás az alvászavarok gyakori kísérőjelensége. Sokszor megjelenik a dohányosok körében is. Szeretnél búcsút mondani ennek a jelenségnek? Vásárolj éjszakára fogvédősínt! Megrendelheted a neten, vagy a fogorvosodtól is beszerezheted. Ha alapos vagy, és tényleg mindent megtennél a fejlődésed érdekében, akkor igyekezd mérsékelni a koffeinfogyasztást, és sportolj rendszeresen, hogy levezesd a  napközben felgyülemlett stresszt. Az is megoldás, hogy tudatosan edzed az állkapcsodat, és nem rágsz rágót, tollat ceruzát napközben, nem szoktatod állandó mozgásra az állkapcsodat.

A bruxizmus kellemetlen éjszakai kísérő, de szerencsére meg lehet oldani, előzni. Ha a fogorvosod felhívta rá a figyelmedet, hogy csinálod, esetleg a párod szólt, akkor mindenképp cselekedj! Extrém esetben a fogaid minősége nagyon le fog romlani, az pedig igen negatívan ihat majd az életminőségedre.