Memóriahab, hideghab, oldalt alvás, hason alvás, együtt vagy külön?! Számtalan variáció, és megoldás létezik az alvásra. Életünknek ez a területe olyan, hogy itt semmit nem lehet rosszul csinálni az alvásminőség javításának érdekében. Vannak, akik külön szeretnek aludni a párjuktól, és vannak, akik összebújnak, mint két gerlepár. Az összebújásnak is különböző pozitúrái lehetnek. Ezek az alvópózok sokkal többet árulnak el rólatok, mint azt hinnétek.  Ebben a bejegyzésben elolvashatod, hogy a legnépszerűbbek mit jelentenek.

Kanál póz, elterjedt nevén kiskifli-nagykifli

A kutatások azt mondják, hogy a kapcsolatok elején jellemző. Szerintünk ez nem igaz, ki- hogy szeret a párjával aludni. Ezek a szerelmesek nem tudnak betelni egymással. Erős náluk az intimitás és a védelem szerepe. Ezeket a párokat megnyugtatja társuk érintése. Egy tanulmány szerint, – amelyet 2015-ben végeztek el 1000 párkapcsolatban élő szerelmesen- a párok  18%-uk alszik így.  A kanál, vagyis a nagykifli, – ő az aki kívül van-, tölti be a védelmező szerepet. A kiskanál/ kiskifli pedig a kényelmet, meghittséget kedveli, és vágyik a kedvese figyelmére.

Ennek a póznak a gyakoribb, enyhébb verziója, amikor elalvás előtt bujtok össze, és később mindenki felveszi a számára leginkább ideális pózt. Ez a magabiztosságra utal, ilyenkor már kellően elmélyült a kapcsolat, és mindenki fontosnak tartja a saját kényelmét is.

Egymásnak háttal, a hátukat összeérintők

Ijesztőnek tűnhet elsőre, de valójában egy virágzó kapcsolatot jelent. Az érintés a szexuális kapcsolódást jelenti, a háttal fekvés pedig a függetlenséget. Ezek az emberek hagynak teret a szerelmüknek, így ki tud teljesedni a személyiségük.

Egymással szemben alvó párok

Ugyan azokat lehetne rájuk is leírni, mint a háttal alvókra, csak itt a karjaik összefonódnak. Ritka póz, a pároknak mindössze 4%-a alszik így.

Szoros kanál póz

Azoknál fordul elő, akik már régóta együtt vannak, és biztonságban érzik magukat a kapcsolatban. A felek ilyenkor a lábaikat is összefonják. Ez érzelmileg nagyon meghitt, mély bizalomra utal, de az alvásminőséget jelentősen rombolja.

Üldöző kanál 

Az egyik fél az ágy szélén alszik, a másik pedig felé húzódik kinyújtott karokkal, mintha üldözné. Ez azt árulja el, hogy az ágy szélére szorult fél több teret szeretne a kapcsolatban, amelyet a partnere nem ad meg neki. Az üldöző pedig egyértelműen több figyelmet akar.

A szaglászók – avagy bölcső póz

Az egyik fél a hátán fekszik (általában a férfi), a másik fél az illető mellkasára teszi a fejét, belefúrja az arcát, szagolgatja alvás közben. Ez a póz a védelmet és a romantikát szimbolizálja. Fontos megjegyezni, hogy az alul lévő szereplő valószínűleg nem fog olyan jót aludni, mint az aki felül van.

Szabadság kedvelők 

Ők egymásnak háttal alszanak, gyakran az ágy két végében. Elég lehangolónak hangzik, de épp ellenkezőleg van. Semmiképp nem a közelség és az intimitás hiányát jelenti, hanem a szabadságot és a bizalmat. A párok 42%-a ebben a pózban alszik.

Hason alvók

Egymás mellett fekszenek, mindketten hason alvó pózban. Állítólag feszültséget okoz egy kapcsolatban. A fizikai és szexuális kontakt hiánya feszültséget okoz a kapcsolatban. Kutatások szerint a szexuális bizalom hiányára is utalhat.

Tengeri csillag

Ha az egyik fél végtagjait szétveti az ágyon, elfoglalja annak majdnem teljes felületét az azt jelenti, hogy önző a kapcsolatában. Szó szerint nem hagy teret a másik félnek. Ha ez az állapot van nálatok, akkor meg kell beszélni, a kapcsolat dinamikáját. Mindenféleképp kommunikáljanak a felek.

Lábölelők

A láb összekulcsolása egy kedves, aranyos gesztus, a romantikára vágyódást szimbolizálja. A felek szenvedélyes, szoros kapcsolatra vágynak. Ha nem mindkét fél csinálja, akkor kiegyensúlyozatlanná válik a kapcsolat.

Nincs két egyforma kapcsolat, de tény, összebújni mindenki szeret. Hol hosszabb, hol rövidebb ideig. Jó hatással van a lélekre, és a párkapcsolatunkra. Ha azonban nem szerettek ölelkezni, az sem baj. A lényeg, hogy kényelmesen aludjatok!