Az időskornak szép dolgokról kell szólnia, a lassabb életritmusról, a rohanó munkával töltött évek után. Ebben az időszakban lehetőség van arra, hogy élvezzük az otthon melegét, időt töltsünk a családdal, barátokkal, unokákkal. Hobbikat ismerhetünk meg, amelyekre sosem volt idő azelőtt.

Biztos te is találkoztál már az időskori álmatlanság jelenségével. Nagyszülők, kedves ismerősök már mesélhettek arról, hogy bizony ők már gyakran beérik napi 4-5 órás alvással is, pedig fiatalabb korukban milyen jó volt az ,,alvókájuk”. A nagymamám is szenved az alvászavartól, de ő abban látja a logikáját, hogy nincs annyi teendője napközben, ami elfárasztaná. Ezért sokáig tévézik, ami tovább stimulálja az agyát, ettől későn fog lefeküdni, de már korán fel is kel.

Persze ez nem mindig volt így, aktív munkával töltött éveik alatt fél 5 kor keltek, és este 10 órakor már aludtak. Ahogy telnek az évek, megszokottnak mondható, hogy kevesebbet alszunk. Éjszaka többször felébredhet az ember, ilyen-olyan egészségügyi problémák miatt. Pedig az igazság az, hogy ennek nem kellene így lennie. Egy felnőttnek nagyjából ugyanannyi alvásra lenne szüksége minden éjszaka, a korától függetlenül.

A leggyakoribb alvászavar 60 éven felül az álmatlanság, de minden olyan zavar, amely befolyásolja az életvitelünket, ide sorolható. Sajnos megrövidülnek az alvással töltött órák. Ennek eredménye, hogy gyakran fáradtabbak az idősek napközben, ezért jön az ebéd utáni szundikálás, amely szintén kihat az esti alvásukra. Emellett számos betegség is okozhat alvászavart. Ilyenek például:

  • a lelki problémák,
  • betegségek,
  • a szorongás,
  • depresszió,
  • a cukorbetegség,
  • Alzheimer kór,
  • reflux,
  • asztma

és a gyógyszeres kezelések is okozhatnak alvászavart, csak hogy egy párat említsünk.

Az idősek hőháztartása sem az igazi, és a pulzusuk is sok esetben eltér a normálistól. Már keveset járnak ki otthonról, szeretnek a megszokott környezetükben élni. Ezek hosszútávon mind alvászavarok alapjait képezhetik. Sok szépkorú választja az altatókat, de ezek is csak időszakos megoldást jelentenek, hiszen az eredeti problémát nem szüntetik meg, és idővel a szervezet hozzá szokik.

A megoldás a háttérprobléma kiszűrése lehet, orvosi úton. Ha már a fizikai állapot lehetővé teszi, be kell iktatni nagy sétákat minden napra, és egyéb mozgásformákat, amelyeket az orvos engedélyez. Ha lelki problémák, depreszsió jeleit is fel lehet fedezni, akkor próbáljunk meg pszichológushoz menni. Megoldás lehet még a szociális élet felpezsdítése, élményszerzés, időskori kirándulásokon való részvétel.

Nem igaz, hogy az idő előrehaladtával kevesebb alvásra lenne szüksége a testnek, csupán a fent említett befolyásoló tényezők romlást okoznak a pihenésben. Törekedni kell arra, hogy a nyugdíjas kor megjelenésével legyen napirend. Azonos időben legyen az ébredés és a lefekvés, az ebéd. Heti terv készítése is jó ötlet.  Ne feledjük, a napi 7-8 óra alvásra minden korosztálynak szüksége van az egészséges élethez.