Az alvás nem gyógyít meg mindent, de segít felépülni a megfázásból, influenzából, vagy a migrénes fejfájásból!

Amikor elkapunk valamilyen nyavalyát, gyengék vagyunk, és levertek az egyéb tünetek mellett első dolog amire vágyunk, az ágyunk közelsége. A háziorvos is a gyógyszerek kiváltása után, a pihenést, és az ágy-nyugalmat szokta javasolni. Egyébként ilyenkor ösztönösen aludni szeretnénk egész nap.

Ez azért van, mert az alvás egyfajta természetes regenerációs folyamata a testnek. Amikor megfázunk, vagy megfertőz bennünket egy vírust, nem is nagyon van erőnk másra, csak alvásra. Valójában azért érezzük magunkat betegség idején álmosnak, levertnek, mert a szervezetünk próbál rákényszeríteni az alvásra, hogy gyógyítsa saját magát.

Egy hosszú kiadós pihenés után pedig azt érezzük, hogy napról-napra, egyre jobban vagyunk.

Szokták mondani, hogy az immunrendszert erősíti az alvás. Olyan folyamatok zajlanak le közben, amelyek a szervezet azon képességeit erősítik, amik a betegségek leküzdéséért felelnek. Magyarul az alvás szükséges az immunválasz aktivizálásához. Ez a fáradtság ezért nagyon hasznos a felépülésünk szempontjából. Az sem elhanyagolható, hogy így nem fertőzünk meg másokat, hiszen otthon vagyunk. A gyengeség pedig megakadályoz bennünket abban is, hogy kimenjünk és elkapjunk  más lehetséges betegségeket.

A megfázás, nátha első pár napjában sokkal többet alszunk, mint általában, de ez normális. Ilyenkor figyelni kell a folyadékbevitelre, és a megfelelő tápanyagok pótlására. Ha nem javul a beteg állapota, 2 nap múlva, akkor fel kell keresni a kezelőorvost tanácsokért, javaslatokért.

Az alvás betegen nem mindig egy leányálom, főleg, ha orrdugulásunk van, és sokat köhögünk. Fogadd meg javaslatainkat, hátha neked is hasznosak lesznek:

  • Polcold fel a fejedet párnával, így szabaddá válnak az orrjárataid, így csökken a fejre nehezedő nyomás. Arra figyelni kell, hogy ne túl magasra emeld, mert megfájdul a nyakad.
  • Nem javasoljuk az orrsprayk használatát, mert vannak olyan hatóanyagok, amelyek nehezítik az elalvást. Helyette érdemes letusolni meleg, de nem forró vízben, hogy ellazuljanak a szagló járataink. Persze láz és hőemelkedés esetén ezt hagyd ki!
  • Ne legyen túl meleg a szobában, betegség esetén a 20 fok elegendő.
  • Használjunk párologtatót a hálószobában, hogy ne száradjon ki a nyálkahártyánk.

A legjobb amit tehetsz, nátha, vagy megfázás idején az az, hogy megadod a szervezetednek a szükséges minőségi pihenést.  Amikor a beteg alszik, a test keményen harcol, hogy felépüljön . Támogasd azzal, hogy otthon maradsz, és szunyókálsz, pihensz. Este pedig akár a megszokottnál többet is aludhatsz, ahogy szükségesnek érzed.