Biztos te is feltudsz idézni ismerőseid közül olyan embert (ne adj isten te magad vagy olyan ember), aki lefarag az alvásidejéből, annak érdekében, hogy többet tudjon dolgozni, esetleg előrébb jusson a karrierje ranglétráján.

Az utóbbi években szerencsére kezd fókuszba kerülni a minőségi alvás fontossága. A World Sleep Day, avagy az Alvás világnapja is ezt hivatott népszerűsíteni, de az Aludj Jól Magyarország alvásfelmérése is a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás érdekében kelt életre. Nem volt ez mindig így.

Trend volt a kevés alvás

Különböző kasszasiker mozifilmek sora szól arról, hogy bizony aki elszeretne jutni a karrierje csúcsára, annak fel kell áldoznia a pihenésből. A HBO sikersorozatában, a Sex és New Yorkban szinte kérkedtek vele a szereplők, hogy ők bizony minden nap 13 órát dolgoznak, és körülbelül 4 órát alszanak éjszaka. A mozivásznon több filmben is megjelent ez a kérdéskör, például: Az ördög Pradat visel című film, vagy a Kezdő, vagy a Dolgozó lány stb.

A filmvásznon a főhősök a munkájukban mindig sikeresek, ám a magánéletükről nem mondható el ugyanez. A cselekmény általában úgy alakul, hogy kénytelenek lassítani, és valamiféle kompromisszumra jutni. Normális mederbe terelni az életüket, és az alvásukat. Nem egészséges, és nem is hatékony állandó fáradtságban élni a napjainkat.

A leginkább alváshiányt okozó munkák

Egészségügyi dolgozók: Minden tiszteletet megérdemelnek, a mentősök, ápolók, orvosok. A sok-sok szörnyű betegség, sérülés amellyel találkoznak, igazán embert próbáló feladat elé állítja őket. Emellett nem csak fent maradni nehéz, de folyamatosan a maximumot kell nyújtani, hiszen emberek élete múlik rajta. 24 órás ügyeleti időben ez fokozottan jelen van. Ugyan ebben a helyzetben vannak a rendőrök, tűzoltók is.

Ne feledkezzünk meg az éjszakai műszakban dolgozókról sem. Gyakran kecsegtető lehet az éjszakai pótlék, vagy a hétvégi magasabb bérezés, de semmiféleképp nem szabadna hosszútávon így dolgozni. Erről a témáról már korábban írtunk egy cikket, amelyet itt tudsz elolvasni .

A pékek is egy külön időzóna szerint élnek. Nagyon korán kelnek, és korán is fekszenek. Hosszútávon az éjszakai alvás nem pótolható nappal. Egyszerűen a szervezetünk így lett megalkotva. Beszélhetnénk az áruszállítókról, vagy benzinkúti dolgozókról is.

Változott a nézőpont

Az alvás fontossága egyre inkább előtérbe került, és az emberek már tudatosan igyekeznek tenni a minőségi pihenésért. A sok marketing tevékenység végre célbaért. Akár egy jó matrac segítségével, vagy párna és paplancserével, de egyre többen cselekszenek. Azért sajnos még nem lehet megnyugodni, mert riasztóak a számok, de elindultunk egy olyan kommunikáció felé, amely a népességet szolgálja.