Az ünnepek előtti időszak lehet örömteli és stresszes egyaránt, de egyáltalán nem újdonság, az álmatlanság és az extrém kimerültség. A karácsony, és a szilveszter rengeteg előkészületet igényel otthon, és a munkában is. Emellett ilyenkor tombol az év végi hajrá.

December elején meg kell álmodni, hogy kinek-milyen ajándékot vegyünk, úgy, hogy ne terheljük meg túlságosan a saját pénztárcánkat. Emellett jönnek a céges bulik. Be kell szerezni az ünnepi ételeket, ahhoz be kell vásárolni. Ezen felül ott a családlátogatás, és az ahhoz szükséges utazások. Ezt még leírni is sok, nemhogy managelni, és megszervezni. Az ilyen jellegű stressz, megmérgezi az alvásminőséget.

Mit értünk alvás zavar alatt?

Egyszerűen azt, ha nem tudsz elaludni, miután ágyba kerültél. Felébredsz az éjszaka folyamán, és nem tudsz visszaaludni. Nappal pedig nyűgös vagy, dekoncentrált. Egyébként (nem meglepő módon) a nők hajlamosabbak az ünnepek előtti stresszre, és alvászavarokra. Szerencsére ez az állapot általában véget ér ezen időszak elmúltával.

A gyerekeknél is előfordul karácsony tájékán, hogy nem tudnak aludni, vagy csak jóval kevesebbet. Az ő esetükben az izgalom, és az örömteli várakozás lehet az indok.

Tippek, és ötletek a probléma orvosolására

Sport: iktass be minden napra legalább egy intenzív tempójú sétát a friss levegőn. Persze futhatsz, vagy más sportokat is űzhetsz, a lényeg, hogy fáradj el testileg és szellemileg is. Úgy kell időzíteni, hogy ez a testedzés az alvást megelőző 3 órában legyen, így nem fogunk felpörögni!

Szunyókálás: Ha este nem aludtad ki magadat, ne engedj a délutáni alvás okozta kísértésnek, hanem állj ellen, mert így este garantáltan el tudsz majd aludni.

Rendszerezd a kiadásaidat: Már ezerszer hallottad, de sosem lehet elégszer elmondani, hogy nem az ajándék mérete, és ára a fontos. Ne költekezd túl magad, ebben segítségedre lehet, ha készítesz egy listát a szeretteidnek szánt ajándékokról, és adsz mindennek egy képzeletbeli keretet, amelyet nem lépsz túl. Figyelj oda, így sokkal könnyebb lesz!

Iktasd be az Énidőt!: Az Énidő az ünnepek előtt különösen fontos. Ilyenkor olyan dolgot kell csinálni, ami örömet okoz neked. Nem kell órákig ezzel foglalkoznod, ha nincs annyi időd, de azért találd meg rá a lehetőséget! Megérdemled!

Legyen elalvás előtti rutinod: az a legjobb, ha ez minden este ugyan úgy zajlik. Fürdés után olvass könyvet, meditálj, relaxálj. Ezek a tevékenyégek lassítják a testedet, lelkedet.

+Tipp: Naplózz! Ilyenkor rendeződnek a fejedben lévő folyamatok. Ha rendszerben látod őket, megnyugszol.

Evés: a karácsonyi időszakban szénhidrát atombombákat dobálnak rád. Próbálj meg erős lenni, és nem össze-enni mindent. Ilyenkor a gyomrodat is megterheled, de elaludni sem lesz egy leányálom…

Végezetül

Ha csak az év utolsó hónapjában tapasztalod az álmatlanságot, akkor nagy valószínűséggel tanácsaink segíteni fognak. Szokásaid megváltoztatásával nagyban hozzájárulsz  az alvásminőséged javításához, amellyel életed egyéb területeit is pozitív irányba tereled. Ne keseregj, cselekedj!