A mi blogunk a minőségi alvással foglalkozik, ezért elérkeztünk az energiaitalok témaköréhez. Mindenki tudja, hogy mennyire károsak, veszélyesek, mégis óriási rajongótáboruk van. Ami aggasztó, hogy a fiatalok körében a legnépszerűbb!

Az iskolában is ott van a betolakodó!

A 14-18 éves korosztály megszállottan imádja. Az iskolában a tanárok is próbálnak már tenni ellene , vannak sulik, ahol még tiltják is. Nyilván ez nem megoldás, hiszen az épület előtt, vagy az órák után a diákok lazán megisszák. Hazánkban is  óriási méreteket öltött az, hogy csak energiaital és cigi a reggeli. Azt ugye mondanunk sem kell, hogy ez mennyire egészségtelen. Azoknak, akik naponta több dobozzal is elfogyasztanak, napi 100 mg-ot is meghaladhatja a koffeinszintje, ezért az ÁNTSZ és a OÉTI kampányokat indított, hogy ennek veszélyeire reflektáljon.

Reggeli helyett is energia ital?

Sokan azért kezdik így a reggelt, mert kialvatlanok, fáradtak, és minél gyorsabban szeretnének magukhoz térni reggel. Az energiaitalt csak fel kell pattintani, és már mehetünk is. Ez sajnos nem megoldás semmire, hiszen az ital elfogyasztásával csak egy koffein és cukor sokkot adunk a testünknek. Hirtelen biztosít egy löketet, majd hamar elkezd fogyni az adag, és végül teljesen kiürül. Aminek eredményeképpen sokkal fáradtabb leszel.

Mit tud még az energia ital?

Az energiaitalok a koffeinen felül más stimuláló anyagokat is tartalmaznak, amelyek elfogyasztás alkalmával éberebben tartanak, de az alvási ciklust felborítják. Gyakran kellemetlen mellékhatásokkal is társulhat a fogyasztásuk:

  • erős szívdobogás
  • idegesség
  • szorongás
  • alvászavarok

Mennyi az annyi?

Ezek az italok a központi idegrendszert stimulálják, az emelt adagú koffeintartalom segítségével. Valójában az energiát nem kapja meg tőle senki, azt éjfél előtti minőségi alvással lehet elérni. Ennek hatására más lenne az ébredés, és az egésznapos teljesítmény is. Sokféle koffeinmennyiséggel elérhetőek. Akár 40-200 milligrammot is tartalmazhatnak. Összehasonlításképp, egy kábé erősségtől függően 95-200 mg-ot tartalmaz, egy tea 14-60 milligrammot. Ha az energiaital mellé bármelyik egyéb koffeines italból fogyasztasz, könnyen túladagolhatod a napi megengedett mennyiséget. Az elvárt hatás fenntartása érdekében egyre többet kell meginnod, ez pedig koffein mérgezést okozhat. Ennek tünetei:

  • Hányinger, esetleg hányás
  • szédülés
  • sűrűn látogatod a mosdót
  • remegés,
  • gyors szívdobogás
  • légzési zavarok, nehézségek
  • pánik, szorongás, idegesség, nyugtalanság.

Ezért kedvelik

Vannak, akik a jellegzetes íze miatt. Sokan a gyors hatás miatt. Hirtelen koffeinmennyiséget kap a test, a következő egy órában, teljesítménynövekedést tapasztalnak. Jobban megy a gondolkodás, aktívabbnak érzi magát az illető, jobban tud koncentrálni egy rövid ideig. Fontos, hogy ha nem fogyasztanak mellé elég vizet, akkor kiszáradást okozhat!

Fordíts figyelmet arra, hogy se energia italt, se semmilyen koffeines italt ne fogyassz, az alvás előtti 6 órában, mert ez álmatlanságot fog okozni. A benne lévő rengeteg cukor szintén negatívan hat az alvásra. Van olyan energiaital, amelyik a napi ajánlott cukorbeviteli mennyiséget is megközelíti, vagy meghaladja.

Nagyon fontos lenne csökkenteni a cukormennyiséget. A legjobb az lenne, ha teljesen leszoknál róla, de az elvonási tüneteket okozhat! Igen a cukornak is vannak elvonási tünetei… Az is elég, ha apránként csökkented az adagodat! Például a napi ajánlott cukormennyiség egy 2000 kalóriás étrend esetén, amelyhez ülőmunka társul, 50 gramm. Akadnak olyan italok, amelyek ezt bőven meghaladják.

Ezeket ismerve, érdemes lecserélni az energiaitalt!

Az energiaitalok nem váltják ki az órákat, amelyeket éberen töltöttél alvás helyett. Próbáld meg  az alvás mennyiségét növelni, és szép lassan csökkentsd az energiaitalod mennyiségét. Érdemes helyette gyógyteákat, vagy kávét fogyasztanod. Amellett, hogy sokkal egészségesebb leszel, a hangulatod is javulni fog!